Asscher spreekt met Albert Heijn over uitbuiting champignonsector

Foto ANP / Lex van Lieshout

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) heeft een gesprek gehad met Albert Heijn over het bestrijden van arbeidsuitbuiting. Dat meldt het ministerie van Sociale Zaken. Aanleiding waren Asschers uitspraken over de champignonsector in Nederland.

Eind vorig jaar riep de vicepremier consumenten op niet langer champignons te kopen bij Albert Heijn. De grootgrutter zou namelijk niet willen meewerken aan het keurmerk Fair Produce. De minister wil een eind maken aan de “middeleeuwse toestanden” in de champignonsector.

Albert Heijn liet toen al weten dat de minister het bij het verkeerde eind heeft. Tijdens het gesprek heeft de supermarktketen laten weten dat de leveranciers van Albert Heijn Fair Produce-gecertificeerd zijn. Dat betekent dat de leveranciers zich aan de geldende wet- en regelgeving houden als het gaat om de arbeidsvoorwaarden.

Minister en AH spreken over ‘gedeelde verantwoordelijkheid’

Asscher en Albert Heijn zijn het erover eens dat bestrijden van arbeidsuitbuiting een “gedeelde verantwoordelijkheid” is voor alle partijen in de keten, van telers tot retailers. De overheid heeft daarbij de verantwoordelijkheid om de wet te handhaven, aldus Sociale Zaken.

Asscher reageerde eind december op een uitzending van het KRO-programma Keuringsdienst van Waarde over de misstanden in de champignonteeltsector. Veel Oost-Europese werknemers werken onder erbarmelijke omstandigheden. Vooral in Limburgse kwekerijen worden werknemers uitgebuit, aldus het programma.

Kijk hieronder de uitzendingen van Keuringsdienst van waarde terug:

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

    • Pim van den Dool