Arrestatie van drie verdachten Kunsthal-roof

In de Roemeense hoofdstad Boekarest zijn maandag drie mannen opgepakt in verband met een lopend politieonderzoek naar kunstroof. De mannen, allen met een Roemeense nationaliteit, worden onder meer verdacht van betrokkenheid bij een inbraak in de Kunsthal, afgelopen oktober in Rotterdam. Dit bevestigen de Roemeense en Nederlandse politie.

In de nacht van 15 op 16 oktober van 2012 hebben twee moeilijk te identificeren mannen in twee minuten tijd zeven kunstwerken uit de Kunsthal geroofd, waaronder een tekening van Pablo Picasso, twee pastels van Claude Monet en schilderijen van Henri Matisse en Lucian Freud. Geen van de zeven gestolen kunstwerken is teruggevonden.

De drie aangehouden verdachten worden momenteel verhoord door de Roemeense politie. Ze zijn niet aangehouden op verzoek van de Rotterdamse politie. De Nederlandse politie wil niet zeggen of ze de drie mannen al langer in beeld had en of ze wist dat de arrestatie in Roemenië op komst was. Leden van het Rotterdamse onderzoeksteam zijn onderweg naar Roemenië voor het verhoor. De directeur van de Kunsthal, Emily Ansenk, wist tot gistermiddag niets van de arrestaties af.

Kenners bij veilinghuizen en experts die de collectie goed kennen, schatten de gezamenlijke waarde van de zeven werken op 15 tot 20 miljoen euro.

In de nacht van de inbraak bleken de museumdeuren na het afgaan van het inbraakalarm automatisch te zijn ontgrendeld. Verder had De Kunsthal ’s nachts geen bewakers ter plekke. De omvang van het team dat op de zaak zit, aanvankelijk 25 rechercheurs groot, wisselt inmiddels, aldus de politie.

De Roemeense opsporingsdienst voor misdaad en terrorisme Diicot pakte de drie op in Boekarest. Darie E., Radu D. en Bitu M. A. komen uit Tulcea, een stad in Oost-Roemenië.