Amerika kan voortaan ook vrouwen naar het front sturen

Vrouwen in het Amerikaane leger mogen een gevechtsrol gaan vervullen. Een verbod daarop wordt binnenkort afschaft door minister van Defensie Leon Panetta. Dat betekent dat duizenden militaire banen voortaan ook beschikbaar zijn voor vrouwen.

Verschillende Amerikaanse media (waaronder CNN hier) melden dat Panetta dat binnenkort naar buiten zal brengen. Bron voor de informatie is iemand van het ministerie zelf.

Vrouwen kunnen met het schrappen van het verbod, dat sinds 1994 van kracht was, net als hun mannelijke collega’s naar het front worden gestuurd of worden opgeleid als commando. Volgens de bron moeten we niet verwachten dat al die functies vanaf morgen direct kunnen worden ingevuld door een vrouw. Alle onderdelen van het leger zullen in de komende tijd een planning maken voor hoe ze de wijziging gaan doorvoeren en voor welke vacatures hij precies geldt. In januari 2016 moet dat proces afgerond zijn.

Het is waarschijnlijk een van de laatste keren dat Panetta van zich doet spreken als minister van Defensie. Medio februari maakt hij plaats voor zijn opvolger, Chuck Hagel.

    • Peter Zantingh