Wat doen die schoenen langs de snelweg?

Twee weken geleden mocht nrc-redacteur Juliette Vasterman in Koffietijd vertellen over Waarom zeggen we eh?, het boek waarin vragen uit deze rubriek gebundeld zijn. Presentatrices Loretta Schrijver en Pernille La Lau wilden weten of er ook vragen zijn waarop de redactie geen antwoord kon geven. Juliette Vasterman herinnerde zich toen deze vraag: Wat doen die schoenen langs de snelweg?

Nog geen uur na de uitzending ging op de redactie de telefoon: een vrachtwagenchauffeur met het antwoord. Chauffeurs zitten niet graag met hun schoenen in de cabine (want vies), die laten ze liever achter op een van de traptreden naar de cabine, luidde zijn verklaring. Schoenen vallen dan tijdens de rit van de wagen.

Hoe dat zit met die traptreden, vragen we na bij DAF. Hun vrachtwagens zijn uitgevoerd met drie treeplanken, vertelt woordvoerder Peter van Kessel. De deur sluit over de bovenste twee treden – daar lopen schoenen dus geen gevaar. Daar staan ze ‘binnen’. Maar zet je je schoenen op de eerste trede, dan kun je ze tijdens de rit verliezen. Al betwijfelt Van Kessel of dat echt de achtergebleven schoenen langs snelwegen verklaart. „Als je al schoenen op de traptreden neerzet, vliegen ze er toch de eerste de beste bocht vanaf? Hoe komen ze dan langs de snelweg?”

Bij Rijkswaterstaat vinden ze niet veel schoenen, vertelt een woordvoerder. „We vinden stukken van autobanden, uitlaten, afval of vracht die van een oplegger is gevallen.”

Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor de doorstroming en de veiligheid op de weg. Daarvoor rijden 320 weginspecteurs door Nederland rond – herkenbaar aan hun gele terreinwagens en motoren. Zij regelen het verkeer na een ongeval en maken de weg vrij voor hulpdiensten. En ze pikken dus afval van de weg.

Daarnaast huurt Rijkswaterstaat aannemers in, die wegwerkzaamheden uitvoeren, lantarenpalen en borden repareren en de berm snoeien. Zij halen afval – en soms een schoen – uit de berm.

Ook een vraag voor deze rubriek? Mail naar vraag@nrc.nl

    • Lineke Nieber