Jonge ontwerpers in oude grachtenpanden: de Wintersalon

In de barokke benedenzaal van Museum het Grachtenhuis staat een pop met een uitbundige outfit vol Turkse ikatprints van modeontwerper Mattijs van Bergen. Daarnaast hangt een spiegel van productdesigner Sjoerd Vroonland, en even verderop ligt een regenboogkleurig matras van Borre Akkersdijk. Loop je vervolgens naar buiten, de tuin door, dan beland je in het tuinhuisje

De jurken van Sara Vrugt in Museum GeelvinckDe jurken van Sara Vrugt in Museum Geelvinck

In de barokke benedenzaal van Museum het Grachtenhuis staat een pop met een uitbundige outfit vol Turkse ikatprints van modeontwerper Mattijs van Bergen. Daarnaast hangt een spiegel van productdesigner Sjoerd Vroonland, en even verderop ligt een regenboogkleurig matras van Borre Akkersdijk. Loop je vervolgens naar buiten, de tuin door, dan beland je in het tuinhuisje waarin borduurster Desirée Hammen altaars heeft gebouwd voor een aantal alledaagse kledingstukken. Een leren handtas waarvan ze de hengsels met goudkleurig borduursels heeft versierd, wordt omringd door wierook en kaarsen.

Deze week begint de achttiende editie van de Amsterdam Fashion Week. De catwalkshows op het Westergasterrein zijn alleen toegankelijk voor pers en inkopers, maar voor wie toch een graantje mee wil pikken van het modefestijn is de Wintersalon een goed alternatief.

Salon, het initiatief dat mode, kunst en design tentoonstelt via een wandelroute die door de binnenstad van Amsterdam leidt, is alweer toe aan z’n twaalfde editie in amper 2,5 jaar. Behalve in Amsterdam werden ook in Oranjestad, Kaapstad, Maastricht en Istanbul al eens parcoursen uitgestippeld. Dit keer is verspreid over 13 locaties het werk van zo’n 55 ontwerpers en kunstenaars te zien. Deelnemers als Antoine Peters en Marga Weimans gaan al langer mee, maar de focus ligt op jonge, vaak pas net afgestudeerde ontwerpers en kunstenaars.

Meestal wordt Salon opgehangen aan een thema: zo was er al de designsalon, de bloemensalon, en bij de recentste Salon die plaatsvond in Istanbul werden jonge Nederlandse ontwerpers gekoppeld aan Turkse ambachtslieden. Deze editie is themaloos en zodoende is het tentoongestelde werk nogal divers.

Het altaar van Desirée HammenHet altaar van Desirée Hammen

Wel is er opvallend veel handwerk te zien. Naast het eerder genoemde werk van Desirée Hammen zijn er fragiele jurken van Sara Vrugt, potten en kruiken die Siba Sahabi van lange stroken vilt maakt, met de hand gesoldeerde kaarsenstandaards van Josephine Colsen en een uit honderden gekleurde garens bestaande patroon dat de speciaal uit Texas overgevlogen kunstenaar Adrian Esparza op de muur van modewinkel Het Kabinet maakte.

Al wandelend krijg je flink wat Amsterdamse cultuurhistorie mee. Zo kom je via Ons’ Lieve Heer op Solder – een zeventiende-eeuws kerkje dat op de bovenste verdieping van een woonhuis verstopt zit – terecht bij het met kunst volgestouwde grachtenpand waar de steenrijke familie Willet-Holthuysen tot 1895 woonde. Afgewisseld met modernere locaties als de winkel van Droog Design en de pottenbakkerij van J.C. Herman, die zijn aardewerk maakt van onder meer het klei dat tijdens het boren van de Noord/Zuidlijn tevoorschijn kwam. Geen van de ruimtes is speciaal voor Salon ingericht, het werk van de ontwerpers is er gewoon bijgeplaatst.

Al met al is het – zoals we inmiddels van Salon gewend zijn – een fikse wandeltocht waar je gerust de hele middag voor kunt uittrekken. Zeker in de huidige vrieskou zou een iets geconcentreerder route ook wel eens leuk zijn.


De Wintersalon is tot en met 17 februari te zien. Een passe-partout kost 15 euro. Meer informatie op: salon1.org

Fotografie JW Kaldenbach

    • Nathalie Wouters