Verkiezingen Israël: Netanyahu aan leiding - centrum-links verrast

Volgens de eerste exit polls van de parlementsverkiezingen in Israël gaat premier Netanyahu’s rechtse Likud-partij volgens verwachting aan de leiding. Centrum-linkse partijen verrassen echter onverwachts met winst. Dat kan het vormen van een coalitie gaan bemoeilijken. Van tevoren ging men ervan uit dat premier Netanyahu opnieuw een regering kon gaan vormen met rechtse partijen.

Supporters van premier Netanyahu's Likud-partij vieren feest na de eerste exit-polls. Foto Reuters / Baz Ratner

Volgens de eerste exit polls van de parlementsverkiezingen in Israël gaat premier Netanyahu’s rechtse Likud-partij volgens verwachting aan de leiding. Centrum-linkse partijen verrassen echter onverwachts met winst. Dat kan het vormen van een coalitie gaan bemoeilijken. Van tevoren ging men ervan uit dat premier Netanyahu opnieuw een regering kon gaan vormen met rechtse partijen.

Een verrassende uitslag, want in geen enkele peiling van de afgelopen weken was een dergelijke uitslag voorspeld.

Seculiere centrumpartij Yesh Atid verrast

Netanyahu’s partij wint volgens de eerste polls 31 van de 120 zetels in het parlement. De seculiere centrumpartij Yesh Atid van tv-presentator Lapid staat op een tweede plaats en de linkse Arbeidspartij staat voorlopig derde. De uitslag voor de ultranationalistische partij Joods Huis van Naftali Bennett lijkt met twaalf zetels tegen te vallen ten opzichte van eerdere peilingen. Omdat de partij uit het niets in het parlement komt, is het toch een opmerkelijke prestatie. Kadima, op dit moment grootste partij in het parlement Knesset, heeft volgens de exit polls nul zetels.

De rechts-religieuze partijen zouden volgens deze voorspellingen wel op 61 zetels komen. Dat zou net genoeg zijn voor een meerderheid in de 120 zetels tellende Knesset. Vanwege die minieme meerderheid is het echter allerminst zeker dat een rechts-religieuze coalitie er komt. Zo’n coalitie zou de twee grote winnaars, Yesh Atid en de Arbeidspartij, buiten de regering houden. Netanyahu kan ook proberen een regering te vormen met Yesh Atid en de Arbeidspartij of nieuwkomer Joods Huis.

Correspondent van NRC Handelsblad in Israël Leonie van Nierop op Twitter:

Twitter avatar leonierop Leonie van Nierop exit polls: far right & religious parties win, center parties win, left wins. netanyahu & lieberman (right) and arab parties lose

In een eerste reactie bedankt Netanyahu het Israëlische volk hem te hebben herkozen. Ook geeft hij aan dat het volk hem hiermee vraagt een brede regering te vormen. Dat betekent waarschijnlijk geen rechtse coalitie.

‘Uitslag is wel en niet verrassend’

Correspondent Leonie van Nierop reageert op de eerste exit polls:

“De uitslag is wel en niet verrassend. Dat Netanyahu premier blijft, wisten we al. Ook de Arbeidspartij met een derde plek en het resultaat voor het linkse Livni was verwacht. Wel verrassend is de winst voor Lapid. Hij was gepeild op elf tot dertien zetels, maar krijgt er in de exit polls negentien.”

Uiterst rechts heeft gewonnen, centrum heeft gewonnen en links heeft gewonnen. Netanyahu’s Likud en Ons Huis, de ultranationalisitsche partij van kolonist Avigdor Lieberman, verliezen. Ook de Arabische partijen verliezen door lage opkomsten. Van Nierop:

“Het zou kunnen dat Netanyahu met Lapid gaat praten, maar daarvoor is het nu nog te vroeg. Dit zijn alleen exit polls, dus het is nog wachten op de echte uitslagen.”

Vannacht om drie uur lokale tijd, twee uur in Nederland, zijn 60 procent van de stemmen geteld. Dan zal meer duidelijk zijn over de te nemen stappen voor Netanyahu:

Twitter avatar leonierop Leonie van Nierop exit polls: right religious bloc 61 - center left arab bloc 59. bibi will have to consider talking to yair lapid, who demands social reform.
Twitter avatar leonierop Leonie van Nierop exit polls: looks like netanyahu cannot ignore the social protest of 2011 (450.000 demonstrators) after all
    • Anouk van Kampen