Veiligheidsraad veroordeelt raketproef Noord-Korea

De raketlancering in Noord-Korea van 12 december. Foto AP / Korea Central News Agency

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft de Noord-Koreaanse raketlancering van december vanavond unaniem veroordeeld. In een resolutie zijn tegelijk nieuwe sancties afgekondigd tegen de Noord-Koreaanse dienst voor ruimtevaart.

De leden van de VN veroordeelden de lancering in december al als een duidelijke schending van de VN-resoluties die raketontwikkeling en -lancering in Noord-Korea verbieden, maar onderzocht nog hoe op de lancering werd gereageerd. De Verenigde Staten en Europa drongen destijds aan op een stevige reactie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties met nieuwe sancties.

De raketlancering wordt door het buitenland gezien als een dekmantel om ballistische raketten te ontwikkelen die kernwapens kunnen dragen. De raad herhaalt in de resolutie zijn eis dat Noord-Korea stopt met lanceringen en zijn atoomprogramma “volledig en op een verifieerbare en onomkeerbare wijze” laat varen. De Raad waarschuwde bij nieuwe lanceringen actie te zullen ondernemen. Meerdere organisaties en individuen zijn op een zwarte lijst gezet, waardoor internationaal bezit wordt bevroren en reizen verboden is.

De steun van China is opvallend. China heeft de resolutie aanvaard en voor het eerst sinds vier jaar met uitbreiding van het sanctieregime tegen Noord-Korea ingestemd. Over de tekst van de resolutie heeft Washington in het weekeinde met Beijing onderhandeld.

Noord-Korea: een vreedzame raket

Noord-Korea lanceerde in december voor het eerst succesvol een langeafstandsraket. Zelf noemden ze het een “vreedzame” raket die bedoeld was om een satelliet in omloop te brengen, maar het Westen, Zuid-Korea en Japan vrezen dat Noord-Korea wil proberen de raket tezijnertijd te gebruiken voor zijn kernbewapening.

Het regime van Kim Jong-un heeft met de lancering waarschuwingen van de internationale gemeenschap om er niet mee door te gaan in de wind geslagen. Het ontwikkelen van nucleaire en rakettechnologie is voor Noord-Korea al langer verboden volgens VN-resoluties.

    • Anouk van Kampen