Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Rechter geeft sociaalmediaverbod van één jaar

Een man uit Noord-Holland heeft vorige maand van de kortgeding rechter een sociaal mediaverbod van één jaar gekregen. Hij moet zijn profielen op Hyves en Facebook verwijderen en zijn blog sluiten. De uitspraak is onherroepelijk. Dat schrijft NRC Handelsblad vanmiddag.

Foto AFP / Karen Bleiber

Een man uit Noord-Holland heeft vorige maand van de kortgeding rechter een sociaalmediaverbod van één jaar gekregen. Hij moet zijn profielen op Hyves en Facebook verwijderen en zijn blog sluiten. De uitspraak is onherroepelijk. Dat schrijft NRC Handelsblad vanmiddag.

Daarmee willigde de rechter het verzoek van zijn ex-partner in, tegen wie de man een lastercampagne op internet voerde. Als de man niet uit eigen beweging zijn accounts opheft dan mag zijn ex-partner Hyves en Facebook in zijn plaats bevelen deze te verwijderen. Deze zogeheten ‘vervangende toestemming’ om het sociale mediaprofiel van een ander van internet te laten verwijderen wordt incidenteel in stalkingzaken toegepast. Bij conflicten over domeinnamen op internet komt een gedwongen overdracht rechtstreeks via de provider vaker voor.

Voor overtreding gebiedsverbod drie dagen hechtenis

De man was eerder door de rechter bevolen op te houden met het verspreiden van beledigingen over de vrouw en hun kinderen. De man had via Facebook ondermeer een rapport van de Raad voor de Kinderbescherming over zijn kinderen openbaar gemaakt. Ook had hij een gebiedsverbod gekregen, waar hij zich ook niet aan hield. De rechter oordeelt nu dat de man voor iedere keer dat hij het gebiedsverbod overtreedt, drie dagen hechtenis volgen.

De rechter verwierp het verweer van Hyves dat sociale mediaprofielen privé zijn en dus niet voor het publiek toegankelijk. De rechter vindt echter dat de vrouw wel toegang heeft tot die informatie, nu ze daar ondermeer via zoekmachine google makkelijk toegang toe heeft. De man heeft twee dagen de tijd gekregen om zelf zijn profielen te verwijderen.

Hij bracht op zijn sites zijn vrouw in verband met seksueel misbruik, pedofilie, prostitutie, nazisme en psychische aandoeningen. Ook plaatste hij foto’s van zijn kinderen, noemde hun namen en die van hulpverleners. Vlak na de zomer beval de rechter hem al eerder om deze informatie van zijn internetpagina’s te verwijderen, met een dwangsom van 250 euro.

De recente veroordeling tot een sociaalmediaverbod is opgelegd door de Amsterdamse kort geding rechter Harm Brouwer, tot juni 2011 voorzitter van het college van procureurs- generaal. De eis werd ingediend door advocaat Danusia Bialkowski. Zij vindt dat deze zaak laat zien dat burgers het pesten op internet kunnen beteugelen door profielen te laten verwijderen. Mits het daarbij gaat om onrechtmatige uitlatingen. De uitspraak komt pas nu in de openbaarheid omdat de appeltermijn deze week verliep en de uitspraak dus definitief is geworden.

De uitspraak, die nog niet op rechtspraak.nl is gepubliceerd, is hieronder te lezen.

Vonnis by nrcpuntnl