President Bundesbank: 'mondiale valutastrijd'

De aantasting van de onafhankelijkheid van centrale banken kan leiden tot een wereldwijde valutastrijd. Die waarschuwing gaf Jens Weidmann, president van de Bundesbank, gisteren tijdens een nieuwjaarstoespraak bij de beurs in Frankfurt. Hij doelde op de druk van overheden op centrale banken om de munt te devalueren en zo aan concurrentiekracht te winnen.

Volgens Weidmann zijn er „alarmerende schendingen” te zien, „bijvoorbeeld in Hongarije en Japan, waar de nieuwe regering zich sterk bemoeit met de zaken van de centrale bank door aan te dringen op een agressiever monetair beleid en zo een einde dreigt te maken aan de autonomie van de centrale bank.” Dit kan „bedoeld of onbedoeld een politisering van de wisselkoersen tot gevolg hebben”.

Zowel in Hongarije als Japan wordt dit voorjaar een nieuwe president van de centrale bank aangesteld. In beide landen wordt verwacht dat dit een persoon zal zijn die toegeeft aan de wens van de regering om het monetaire beleid te verruimen. De nieuwe Japanse premier Shinzo Abe dringt bij de Bank van Japan sterk aan op maatregelen om de deflatie om te buigen in een inflatie van 2 procent.

Interview econoom Mayer: pagina 24