Praten, feesten en netwerken op snowboots

Vandaag begint in de Zwitserse wintersportplaats Davos het World Economic Forum: de jaarlijkse netwerkbijeenkomst voor leiders uit bedrijfsleven, politiek en maatschappelijke organisaties. Hoe werkt dat?

Maite Vermeulen

De Nederlanders

Premier Mark Rutte zal donderdag en vrijdag in Davos aanwezig zijn. Hij weet zich in het gezelschap van andere hooggeplaatste Nederlanders, zoals directeur van de Nederlandsche Bank Klaas Knot en directeur van het International Trade Department van de Wereldbank Bernard Hoekman.

Maar er gaan ook Nederlanders met minder internationale status. Zoals Erik Staijer (31), oprichter van Blue4Green, een opkomend veterinair technologiebedrijf. „Ik ben één van de ‘Global Shapers’ van het WEF: een netwerk van jonge leiders”, vertelt hij een paar dagen voor vertrek. „Ik kreeg de uitnodiging dankzij een speech die ik schreef, over hoe onze technologie kan helpen het wereldvoedselprobleem op te lossen. Ik ga dus voor het eerst, en alleen. Ik weet al precies naar welke lezingen ik wil en wie ik hoop aan te spreken. Hopelijk ontmoet ik mensen met wie ik kan samenwerken, bijvoorbeeld bedrijven die data hebben over diergezondheid en antibiotica. Met sommigen heb ik al afspraken, maar je zal ook heel veel mensen gewoon tegenkomen. Naar welke feesten ik ga, dat moet ik nog zien.”

Enkele verwachte gasten: Voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz – Mede-oprichter van Al-Jazeera English Kamahl Santamaria – Directeur Wereldnatuurfonds Jim Leape – Onderscheiden documentairemaker Sharmeen Obaid – Microsoft-oprichter Bill Gates – Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon – Actrice Charlize Theron – Nigeriaanse minister van Olie Diezani Madueke – New York Times columnist Thomas L. Friedman.