Pas op voor badzout, een nieuwe synthetische drug

Is het een grap? Is het een slechte sciencefictionfilm? Nee, dit is toch echt een officieel spotje van de Amerikaanse marine om te waarschuwen voor de gruwelijke gevaren van…badzout. Daar ga je namelijk harder van spacen dan André Kuipers op een goeie dag.

Screenshot van het filmpje van de Amerikaanse marine over de gevaren van de nieuwe synthetische drug genaamd 'bath salts'.

Is het een studentengrap? Is het een slechte sciencefictionfilm? Nee, dit is toch echt een officieel spotje van de Amerikaanse marine om te waarschuwen voor de gruwelijke gevaren van…badzout. Daar ga je namelijk harder van spacen dan André Kuipers op een goeie dag.

De nieuwste rage in Het Land van de Synthetische Drugs in Amerika zijn de zogenoemde ‘bath salts‘: een drug die eruit ziet als badzout en dezelfde effecten heeft als amfetamine en cocaïne. En van badzout snuiven ga je rare dingen doen, volgens dit voorlichtingsfilmpje dat de Amerikaanse marine maakte:

Ok, de effecten zijn niet zo goed als die van Pixar en de muziek is een hele slechte versie van dubstep, maar de Amerikaanse marine heeft een reden om een spotje te maken waarin ze waarschuwt voor synthetische drugs. Deze zijn de marine namelijk een doorn in het oog, schrijft The Atlantic Wire. In november vorig jaar mochten elf mariniers hun spullen pakken toen ze betrapt werden op het gebruik van Spice, een drug die de effecten van marijuana nabootst. Sinds enige tijd gooit ‘badzout’ weer roet in het eten.

Van badzout gaan je nieren kapot en krijg je stuiptrekkingen

In het kader van de voorlichting kondigde de Amerikaanse marine vorig jaar een nieuwe campagne aan tegen de gevaren van synthetische drugs. In de beschrijving onder de video valt te lezen dat badzout bestaat uit “synthetische cathinone, of amfetamine”. De drug kent gevaarlijke en slopende effecten. Je kunt er onder meer opgejaagd van raken, je eetlust ervan kwijtraken, en je nieren gaan er stuk van. Nog meer? Wat dacht je van fijne symptomen als stuiptrekkingen, ernstige paranoia en psychose. Er zijn zelfs gevallen bekend van langdurige ziekenhuisopname en zelfmoord.

Dus denk eraan kinderen: badzout gebruik je voor…het bad, niet je neus!