Oppositie valt Asscher aan vanwege ‘oproep’ tot loonstijging

Asscher werd flink aangepakt tijdens het wekelijkse vragenuur. Foto ANP / Robin Utrecht Asscher werd flink aangepakt tijdens het wekelijkse vragenuur. Foto ANP / Robin Utrecht

De oppositie heeft vandaag tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer de aanval geopend op minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA), zo bericht persdienst Novum. Aanleiding is de oproep tot loonstijging die Asscher vorige week zou hebben gedaan.

CDA-Kamerlid Pieter Heerma verweet Asscher luchtballonnetjes op te laten en zich niet te houden aan het kabinetsbeleid van loonmatiging. D66-Kamerlid Steven van Weyenberg gaf Asscher het advies ‘gewoon aan het werk te gaan’.

SP-Kamerlid Sadet Karabulut zei dat Asscher ‘het schoothondje van de VVD’ is, omdat hij zijn woorden later heeft teruggenomen. “De minister maakt vaker mensen blij, om vervolgens te zeggen dat hij het zo niet heeft bedoeld”, stelde ook GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman. PVV’er Roland van Vliet betitelde Asscher als ‘minister van Sociale Zaken en Werkloosheid’.

Asscher herhaalde dat hij niet heeft opgeroepen tot loonstijging, zoals Het Financieele Dagblad vrijdag meldde. Wel heeft hij in een interview met de krant gewezen op de nadelen van langdurige loonmatiging. Dat was een ‘genuanceerde beschrijving van de werkelijkheid’, en geen oproep, stelde Asscher.

Het CDA houdt vol dat Asscher afwijkt van het kabinetsbeleid en wil daarom een debat waar ook premier Rutte bij is.

    • Marije Willems