Obama beëdigd voor tweede termijn, 'focus op welvaart van middenklasse'

President Barack Obama speaks at the ceremonial swearing-in at the U.S. Capitol during the 57th Presidential Inauguration in Washington, Monday, Jan. 21, 2013. (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)

Barack Obama heeft gisteravond de eed afgelegd voor zijn tweede termijn als president. Hij deed dat onder het toeziend oog en luisterend oor van 600.000 tot 800.000 toeschouwers. Zijn linkerhand rustte op een bijbel van Abraham Lincoln en de reisbijbel van Martin Luther King. Daarna werden er kanonschoten gelost.

In zijn inaugurele rede riep Obama op tot een sterkere focus op de welvaart van de middenklasse in plaats van het succes van een ‘kleine elite’. „Wij geloven dat de welvaart van Amerika rust op de brede schouders van de opkomende middenklasse”, zei hij.

Daarnaast drong Obama er bij politici op aan om een einde te maken aan politieke verdeeldheid en over te gaan tot het aanpakken van de dringende economische problemen. „We moeten nú handelen.”

Volgens Obama is het noodzakelijk actie te ondernemen op „de dreiging van de klimaatverandering”. Geen actie ondernemen zou verraad zijn aan de „kinderen van de natie en van de toekomstige generaties”. NRC

speechcoach Huib Hudig analyseert Obama op pagina 16