Neurotische zusters richten ravage aan in familie

scene uit de film Margot at the Wedding (2007) FOTO: UPI Jack Black

Margot at the Wedding (Noah Baumbach, 2007)RTL8, 20.30 – 22.15 uur

De vroegrijpe Claude reist met zijn moeder Margot (Nicole Kidman) naar het rustieke familiehuis, dat nu in bezit is van Margots zus Pauline (Jennifer Jason Leigh). Zij staat op het punt te trouwen met Malcolm (Jack Black). De komst van Pauline zet de relaties op scherp.

Regisseur en scenarioschrijver Noah Baumbach (Greenberg) stelt in Margot at the Wedding disfunctionele familierelaties centraal, die worden geobserveerd door de ogen van een tiener.

Hij schetst vooral een nietsontziend portret van Margot, als een neurotische, narcistische vrouw. Baumbach heeft een goed oor voor de quasi intellectuele prietpraat die New Yorkse schrijfster Margot soms uitslaat. Om de haverklap analyseert ze de mensen uit haar omgeving met hard aankomende clichédiagnoses, maar in het analyseren van zichzelf is ze niet zo bedreven. Ze niet altijd een vervelend kreng, maar haar opborrelende emoties stopt ze liever weg.

Baumbach is een liefhebber van de films van de Franse regisseur Eric Rohmer, die zijn personages ook zo fijnzinnig onder de loep legt en zijn films zo naturalistisch mogelijk hield. Pauline is zelfs vernoemd naar Rohmers film Pauline à la plage. Baumbach houdt de scènes kort en fragmentarisch, snijdt alle overbodige ballast weg. Zo worden de scènes even nerveus als de hoofdpersonen en blijft ook de toeschouwer – net als Pauline en Margot – op zijn hoede.

    • André Waardenburg