Moeder Dolmatov wacht op info

Moskou. - Nederlandse diplomaten zijn in Moskou nog niet langs geweest bij de moeder van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov om haar te condoleren met zijn dood in een Rotterdamse cel. In een brief aan koningin Beatrix schrijft de moeder: „Op dit moment hoor ik enkel uit de media over het lot van mijn zoon. Niemand van de Nederlandse kant heeft mij tot op heden opgezocht.”

De ambassade wacht op informatie uit Nederland. „We doen dit in nauw overleg met Den Haag. Er zat een weekend tussen”, aldus plaatsvervangend ambassadeur Onno Elderenbosch. Volgens hem gaat het om antwoorden op praktische en diplomatieke vragen.

Dolmatov (35), een activist die afgelopen zomer naar Nederland vluchtte, maakte donderdag in het uitzetcentrum op Rotterdam-Airport een eind aan zijn leven. Zijn asielverzoek was afgewezen, het beroep liep nog. Volgens zijn advocaat was hij ten onrechte opgesloten.

Elderenbosch en Ljoedmila Doronina, Dolmatovs moeder, hebben elkaar vrijdag wel telefonisch gesproken, nadat zij zelf de ambassade had gebeld. In de brief aan Beatrix laat de moeder echter weten dat ze nog veel vragen heeft. De brief is gistermiddag bij de ambassade gebracht en op internet gepubliceerd door schrijver/activist Edoeard Limonov, leider van de beweging Een Ander Rusland, waarvoor Dolmatov actief was. Doronina schrijft onder meer: „Ik richt me tot U, als koningin en moeder van drie zonen. [...] Ik zou willen, dat er een volledig onderzoek werd uitgevoerd naar wat er is gebeurd met Aleksandr. Ik wil u verzoeken dit een onafhankelijk onderzoek te laten zijn.”

Elderenbosch: „Ik kan niks nieuws zeggen dus dan heeft ze er ook niet veel aan om me te zien of te horen.” Hij zegt dat de brief is doorgestuurd naar het Kabinet der Koningin.

Later dit jaar begint het ‘Nederland-Ruslandjaar’, met evenementen om de relaties te verbeteren.

    • Thalia Verkade