Mitsubishi stapt in windmolens op zee

Mitsubishi Corporation wil samen met Eneco een prominente rol gaan spelen in Europese windmolenparken op zee. Gisteren tekende de Japanse investeerder – niet te verwarren met de autofabrikant Mitsubishi – een langdurige samenwerkingsovereenkomst met de Nederlandse energieproducent.

Mitsubishi verwerft een aandeel van 50 procent in de aanleg en exploitatie van het nieuwe Eneco-park Luchterduinen, voor de kust van Noordwijk. Dat gaat 129 megawatt (MW) leveren, genoeg voor 150.000 huishoudens.

De aanleg, die midden volgend jaar begint en een jaar later klaar moet zijn, is begroot op 450 miljoen euro. Mitsubishi neemt de helft voor zijn rekening.

Het Japanse bedrijf wordt verder voor 50 procent eigenaar van het bestaande windmolenpark Prinses Amalia (120 MW), voor IJmuiden.

De twee partijen onderzoeken of de samenwerkingsovereenkomst kan worden uitgebreid naar Eneco-projecten buiten Nederland. Voor de kust van België ontwikkelt Eneco het windmolenpark Norther (450 MW) samen met het Belgische Electrawinds. Voor de Britse zuidkust ontwikkelt het Navitus Bay (minstens 900 MW) samen met het Franse energiebedrijf EDF. Mitsubishi zou belangstelling hebben om deze twee partijen uit te kopen en alleen met Eneco verder te gaan.

De ontwikkeling van duurzame energie staat hoog op de agenda van de Japanse investeerder. Vorige week maakte Mitsubishi bekend dat het ruim 500 miljoen euro steekt in de aanleg van verbindingen van zee naar land voor netbeheerder Tennet in Duitsland.

Mitsubishi op zee: pagina 26