Mitsubishi in windmolenparken op zee

Na Tennet profiteert ook Eneco van de Japanse belangstelling voor de ontwikkeling van windmolens op zee.

Japanse investeringen, Nederlandse bedrijven en een groeiende Europese markt voor duurzame energie. Kan deze combinatie de moeizame ontwikkeling van windenergie op zee over het dode punt heen helpen?

Gisteren maakte het Japanse Mitsubishi Corporation (MC) bekend dat het voor 50 procent instapt in de aanleg én de exploitatie van het nieuwe Eneco-windpark Luchterduinen dat voor de kust van Noordwijk gepland is. Het Japanse handelshuis legt daarvoor 225 miljoen euro op tafel. De totale kosten bedragen 450 miljoen euro.

Vorige week maakte Mitsubishi al bekend dat het ruim 500 miljoen euro steekt in verbindingen die netbeheerder Tennet in Duitsland aanlegt om vier windparken van zee aan het vasteland te knopen. „Alles bij elkaar een ruime verdubbeling van onze investeringen in duurzame energie in Europa”, zegt Iichi Mishima, vertegenwoordiger van Mitsubishi in Nederland.

Veel geld, maar geen verrassing zeggen de Japanse investeerders die gisteren bij Eneco in Rotterdam het besluit toelichtten. Vorig jaar al besloot het wereldwijd opererende handelshuis fors te gaan investeren in duurzame energie.

Mishima legt uit dat MC langdurig met Eneco en Tennet wil samenwerken om voet aan de grond te krijgen in de Europese markt. Het is voor het eerst dat MC zich stort op de windenergie op zee. Het Japanse bedrijf is al langer actief in windenergie op land en zonne-energie.

Voor energieproducent Eneco betekent de komst van MC dat er eindelijk begonnen kan worden met de feitelijke aanleg van Luchterduinen. Definitieve contracten werden gisteren ook getekend met bouwer Van Oord, de leverancier van de turbines Vestas en Youlz en Tennet die voor de verbinding op land en de aansluiting op het hoogspanningsnet gaan zorgen.

Luchterduinen wordt een kopie van het al bestaande Eneco-windpark Prinses Amalia (voor de kust van IJmuiden), maar dan groter en productiever. Op bijna 23 kilometer uit de kust komen 43 windmolens te staan met een gezamenlijke capaciteit van 129 megawatt. De bouw begint midden volgend jaar en in 2015 moeten de molens gaan produceren.

Jeroen de Haas, bestuursvoorzitter van Eneco, benadrukt dat de twee partijen ook op langere termijn willen samenwerken. Zo wordt Mitsubishi deelnemer in het Prinses Amaliawindpark dat al sinds 2008 duurzame stroom produceert. De Japanners zullen mogelijk ook instappen in windparken op zee die Eneco ontwikkelt in België en Groot-Brittannië. De mogelijkheid wordt onderzocht of de huidige partners EDF en Electrawinds kunnen worden uitgekocht.

Tennet-topman Lex Hartman, die eerder voor 500 miljoen euro een deal sloot met MC, zei vorige week in de Frankfurter Allgemeine Zeitung dat de Japanse investeringen het signaal kunnen zijn voor andere investeerders om in te stappen in wind-energie op zee.

    • Renée Postma