Minder Scapino's en Manfields

De Macintosh Retail Group, eigenaar van schoenenketens Dolcis, Invito, Manfield en Scapino en woonwinkelketen Kwantum, sluit de komende jaren 110 van de ruim duizend winkels, waarvan tachtig in Nederland. Dat maakte het beursgenoteerde Nederlandse retailbedrijf gisteren bekend.

Het retailbedrijf noemt de „onverminderd sombere vooruitzichten” voor de detailhandel als reden. „We verwachten op zijn vroegst enige verbetering in 2014, maar voorzien pas in 2015 weer normalere marktomstandigheden”, zegt bestuursvoorzitter Frank de Moor.

De winkels moeten binnen drie jaar dicht zijn. Macintosh verwacht dat het overgrote deel van de ontslagen via natuurlijk verloop zal gebeuren. Macintosh sluit in Nederland tachtig van de 570 winkels, in België en Luxemburg tien van de 180 winkels, en in het Verenigd Koninkrijk twintig van de 260 winkels. De sluiting betreft volgens Macintosh vooral modezaken – dat zijn er honderd – maar ook tien woonwinkels.

De omzet van de te sluiten winkels bedraagt circa 65 miljoen euro. Macintosh stelt dat de inkoopcondities ondanks het lagere inkoopvolume niet zullen wijzigen.

Macintosh waarschuwt dat het bedrijfsresultaat over 2012 „fors negatief” zal worden beïnvloed door eenmalige afboekingen. Voor de sluitingen is 40 miljoen euro gereserveerd. Scapino en schoenenketen Brantano, die Macintosh vóór de start van de crisis heeft overgenomen, zijn sindsdien minder waard geworden. Dit leidt tot een afwaardering (op goodwill) van 96 miljoen euro.

Het bedrijfsresultaat over 2012 zal „beduidend” lager zijn dan in 2011 (27,6 miljoen euro), stelt het retailconcern. In 2015 verwacht de Macintosh Retail Group een bedrijfsresultaat te behalen van 30 tot 40 miljoen euro. In datzelfde jaar gaat het bedrijf beoordelen of het loont om verder te investeren in uitbreiding van de woonwinkels.

In het Verenigd Koninkrijk wil Macintosh zijn modewinkels flink uitbreiden, zodat de wisselwerking tussen online aankopen en fysieke winkels „echt interessant” wordt.

Na de bekendmaking daalde het aandeel van Macintosh op de AEX-index met enkele procenten. Anderhalf uur na de opening van de beurs noteerde het aandeel 8,30 euro.