Kortkolom sport

Haase en Sijsling bij laatste 4 Melbourne

Amsterdam. Tennissers Robin Haase en Igor Sijsling hebben vannacht op de Australian Open de halve finale bereikt in het dubbelspel. In Melbourne won het ongeplaatste tweetal met 6-4 en 7-6 van de Spanjaarden David Marrero en Fernando Verdasco. In de halve finale spelen de Nederlanders tegen de als derde geplaatste Spanjaarden Marcel Granollers en Marc Lopez. In het vrouwenenkelspel bereikten Maria Sjarapova en Na Li vanmorgen de halve finale. De als tweede geplaatste Russin won met 6-2 en 6-2 van landgenote Ekaterina Makarova. De Chinese Na Li versloeg de Poolse Agnieszka Radwanska met 7-5 en 6-3. Bij de mannen bereikte David Ferrer de halve ten koste van landgenoot Nicolas Almagro: 4-6, 4-6, 7-5, 7-6 en 6-2. Ferrer speelt in de halve eindstrijd tegen de winnaar van het duel Novak Djokovic-Tomas Berdych dat later vandaag zou worden gespeeld. (NRC)

Ex-Raboarts Leinders ook gehoord in België

Brussel. De Belgische wielerbond KBWB gaat onderzoek doen naar Geert Leinders. De Belgische arts, die jaren werkzaam was bij de Raboploeg wordt nadrukkelijk in verband gebracht met handelen in en toedienen van epo bij de Nederlandse formatie. Leinders werkte na zijn periode bij Rabobank voor Team Sky. Bij die Engelse formatie vertrok hij enkele maanden geleden nadat zijn naam door Levi Leipheimer was genoemd in het Usada-rapport over Lance Armstrong. Diens voormalige ploegleider Johan Bruyneel wordt nog deze maand door de Belgische bond gehoord over zijn rol in het dopingschandaal rond Armstrong. De oud-ploegleider van US Postal, Discovery, Astana en Radioshack is door de aanklager van de KBWB opgeroepen. Bij een hoorzitting in 2010 ontkende Bruyneel nog alle dopingbeschuldigingen die door dopingzondaar Floyd Landis waren gedaan. De bekentenis van Armstrong is volgens de aanklager nieuw bewijs tegen Bruyneel. (NRC)

Titelhouder Zambia gelijk tegen Ethiopië

Amsterdam. Titelhouder Zambia is de Afrika Cup begonnen met een 1-1 gelijkspel tegen tien man van Ethiopië. Doelman Jemal Tassew kreeg een rode kaart voor een karatetrap. Kort voor rust scoorde Collin Mbesuma voor Zambia, waarna Adane Girma na de pauze scoorde voor Ethiopië. De Zambiaan Jacob Mulenga van FC Utrecht viel na een uur in. Ook de andere wedstrijd in groep C tussen Burkina Faso en Nigeria eindigde in 1-1. In blessuretijd kwam Burkina Faso langszij door een goal van Alain Traoré. Emmanuel Emenike had Nigeria in de eerste helft op 1-0 gezet. ADO-speler Kenneth Omeruo maakte een kwartier voor tijd zijn debuut voor Nigeria. (NRC)

Marathon van A’dam nu status Gold Label

Amsterdam. De marathon van Amsterdam heeft van de internationale atletiekfederatie IAAF het Gold Label gekregen. De race is daarmee nu ingedeeld in de hoogste categorie wegwedstrijden. Dat meldde de organisatie gisteren. Na de marathon van Rotterdam is Amsterdam de tweede Nederlandse wegrace op het hoogste niveau. (Novum)