Kortkolom buitenland

Fransen nemen twee stadjes in Mali in

Diabaly. Franse en Malinese militairen hebben gisteren de centraal gelegen stadjes Diabaly en Douentza ingenomen. Bij Diabaly vluchtten radicaal islamitische rebellen een nabijgelegen bos in. De afgelopen dagen zijn tientallen terreinwagens met rebellen aangekomen in Timboektoe, dat zij nog steeds in handen hebben. De Britse regering overweegt meer materieel voor transport en surveillance naar Mali te sturen, ter ondersteuning van de Franse operatie. Maar de Britse regering sluit grondtroepen uit. Frankrijk heeft 2.150 militairen in Mali. De komst van Afrikaanse troepen wordt gehinderd door een gebrek aan materieel, geld en training. (Reuters, BBC, AFP)

Militairen bezetten ministerie in Eritrea

Johannesburg. Ruim honderd militairen hebben gisteren het Eritrese ministerie van Informatie bezet. Op de staatstelevisie lazen ze een verklaring voor waarin ze de vrijlating van alle politieke gevangen en de implementatie van grondwet uit 1997 eisten. Na het voorlezen van de verklaring ging de zender op zwart. Het lijkt erop dat het een slecht georganiseerde actie was en dat de militairen geen coup willen plegen. De regering heeft niet gereageerd. Eritrea is een van de meest gesloten en autoritaire staten van Afrika, met 5.000 tot 10.000 politieke gevangenen. (AP, Reuters)

Ex-minister Gbagbo aangeklaagd

Abidjan. De Ivoriaanse autoriteiten hebben de voormalig minister van Jeugd, Charles Blé Goudé, aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden tijdens het verkiezingsgeweld van twee jaar geleden. Dat heeft de staatstelevisie gisteren gemeld. Blé Goudé was een bondgenoot van voormalig president Laurent Gbagbo, die na omstreden verkiezingen de macht niet wilde afstaan. Blé Goudé dook onder in Ghana, dat hem vorige week arresteerde en uitleverde aan Ivoorkust. Hij ontkent de aantijgingen. (AP, BBC)

Drugssmokkel levert Britse doodstraf op

Jakarta. Een rechtbank op het Indonesische eiland Bali heeft vanmorgen een Britse vrouw tot de doodstraf veroordeeld voor het smokkelen van drugs. Het vonnis kwam als een verrassing omdat de aanklager een gevangenisstraf van ‘slechts’ vijftien jaar had geëist tegen de 56-jarige Lindsay June Sandifort, een grootmoeder. De vrouw had op het moment van haar arrestatie vorig jaar mei 4,8 kilo cocaïne in haar koffer. De doodstraf wordt in Indonesië in de praktijk zelden voltrokken. (AP, BBC)

Rusland evacueert burgers uit Syrië

Beiroet. Rusland heeft aangekondigd twee vliegtuigen naar Libanon te sturen voor de evacuatie van Russische burgers uit Syrië. Het is het concreetste teken tot nog toe dat Rusland twijfel heeft of zijn bondgenoot Bashar al-Assad in staat zal zijn aan de macht vast te houden. De Russische evacuatie betreft vooralsnog niet meer dan honderd van tienduizenden Russen in Syrië. Als gevolg van gevechten tussen rebellen en het leger is de luchthaven van Damascus vaak dicht. (AFP)