Israël naar stembus: Netanyahu en andere rechtse partijen favoriet

Netanyahu wordt na de verkiezingen van vandaag vrijwel zeker opnieuw premier van Israël. Foto AP / Sebastian Scheiner

De bevolking van Israël mag vandag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Premier Netanyahu kan waarschijnlijk opnieuw een regering gaan vormen met rechtse partijen. Niet buitenlandse thema’s, maar binnenlandse onderwerpen domineerden de campagne.

Netanyahu, sinds 2009 premier en eerder premier tussen 1996 en 1999, wordt in Israëlische en internationale media de ‘koning van Israël’ genoemd omdat hij bij de verkiezingen van vandaag geen serieuze concurrenten heeft. Het staat vast dat hij met zijn partij Likud opnieuw de grootste wordt en een nieuwe coalitie mag gaan leiden.

‘Bibi’, zoals de bijnaam van Netanyahu luidt, is populair in Israël omdat hij als sterke leider wordt gezien. Onder zijn leiding bleef de economie van Israël de laatste jaren groeien, hoewel de ongelijkheid toenam. En Netanyahu claimt dat hij Israël veiliger heeft gemaakt, bijvoorbeeld door de korte oorlog tegen Hamas in Gaza eind vorig jaar. Sindsdien zijn de raketbeschietingen vanuit de Palestijnse landstrook gestopt.

Israël steeds rechtser door verschillende oorzaken

Netanyahu is bij deze verkiezingen een lijstverbinding aangegaan met Israël Ons Huis, de ultranationalisitsche partij van kolonist Avigdor Lieberman, de vorige minister van Buitenlandse Zaken wegens fraude moest aftreden. De lijstverbinding ‘Likud Ons Huis’ is in alle peilingen met afstand de grootste, schreef onze correspondent Leonie van Nierop gisteren in NRC Handelsblad:

Israël schuift de laatste tien jaar bij elke verkiezingen een beetje naar rechts. Daar zijn demografische oorzaken voor, maar vooral politieke: de partijen links van Netanyahu hebben geen samenhangend en geloofwaardig programma en zijn volstrekt versplinterd. Bovendien hebben veel Israëliërs de hoop op vrede met de buren opgegeven, na zoveel vruchteloos onderhandelen, en zoveel geweld.

Extreemrechtse partij Joods Huis ook populair

Likud Ons Huis heeft vandaag echter een hoop te duchten van een nieuwe rechtse partij, Joods Huis. De partij wordt onder leiding van de jonge en charismatische leider Naftali Bennett mogelijk de derde partij van het land. Bennett gelooft niet in vredesonderhandelingen en is faliekant tegen een onafhankelijke Palestijnse staat. Zijn persoon is vooral bij jongeren aantrekkelijk, schreef Van Nierop:

Hij is nog jong (40), opgewekt en onbesmet. Aan hem kleven geen corruptieschandalen, hij lijkt van onbesproken gedrag. Sterker: hij diende de meest prestigieuze legereenheid, Sayeret Matkal, en hij verkocht zijn softwarebedrijf voor 100 miljoen euro. Dit is het type cv waarmee je Israëlische harten verovert.

Bekijk hieronder een korte NOS-reportage over Benett:

Linkse partijen spelen geen rol van betekenis

De eens zo machtige linkse partijen zijn bij de verkiezingen van vandaag tot figuranten gedegradeerd. De Arbeidspartij, van politieke zwaargewichten als huidig president Shimon Peres en oud-premier David Ben Gurion, haalde in 1992 samen met het kleinere Meretz nog 56 van de 150 zetels in het parlement. Bij de vorige verkiezingen haalden ze er amper 16 en vandaag beloven ze niet veel beter te gaan scoren.

De partijen aan de linkerzijde van Netanyahu hebben geen antwoord op de status quo waar Netanyahu voor staat. Een poging om samen een alliantie tegen rechts te vormen, ontaardde onlangs in moddergooien. Uit kiezersonderzoek blijkt dat veel Israëlische kiezers links zien als onverantwoordelijk, ongeloofwaardig en naïef.

Uitslag kan internationaal gevolgen hebben

Internationaal gezien kan de uitslag van vandaag grote betekenis hebben. Als Netanyahu overtuigend wint en mogelijk zelfs in een coalitie stapt met het extreemrechtse Joods Huis, zal die coalitie nog minder bereid zijn tot compromissen met de Palestijnen. De bouw in Joodse nederzettingen in bezet gebied zal in versneld tempo doorgaan en het internationale isolement van Israël zal alleen maar groter worden.