Inauguratie Obama

Barack Obama liet gisteren bij de inauguratie voor zijn tweede termijn zien dat hij de geschiedenis in wil als progressieve Amerikaanse president. Hij sprak over thema’s als emancipatie van homo’s en klimaatverandering. Of men het nu leuk vindt of niet: hij is de president.

Circa 800.000 toeschouwers hebben zich op de Mall van Washington verzameld om de tweede inauguratie van Barack Obama te zien. Het is minder koud dan verwacht en de sfeer is los, uitgelaten zelfs. Bezoekers kopen prullaria: Obama-condooms, Obama-tassen, Obama-stickers. Ze zingen mee met artiesten zoals Kelly Clarkson en Beyoncé. Wie erbij was, vertelt over de gewijde sfeer van januari 2009, toen Obama voor de eerste keer werd ingehuldigd. Het was destijds een historisch moment, zeggen ze, omdat voor het eerst een zwarte president werd benoemd. Daarbij verkeerde het land in het midden van de ernstigste financiële crisis sinds de Grote Depressie.

Deze keer moet het vooral een feest blijven, zeggen toeschouwers die vaak dagenlang gereisd hebben. Een feest van eenheid: tussen Democraten en Republikeinen, blanken en zwarten, rijken en armen.

Drie bezoekers vertellen over hun band met Obama:

    • Guus Valk