Iets groter dan Huis ten Bosch

NOVUM87:STAATSBANKET BRUNEI:BRUNEI;21JAN2013-Staatsbanket met Koningin Beatrix, Maxima en Willem-Alexander in Brunei. Novum/p/str.Ppe
NOVUM87:STAATSBANKET BRUNEI:BRUNEI;21JAN2013-Staatsbanket met Koningin Beatrix, Maxima en Willem-Alexander in Brunei. Novum/p/str.Ppe Novum PPE

Koningin Beatrix, Willem-Alexander en Máxima zijn twee dagen te gast in het enorme paleis van sultan Hassanal Bolkiah van Brunei. Tijdens het staatsbezoek, gisteren en vandaag, wordt vooral gesproken over de handelsbetrekkingen.

De sultan van het kleine staatje maakt geen geheim van zijn rijkdom. Zijn paleis zou bijna tweeduizend kamers bezitten, de oprijlaan is een kilometer lang en in de garage schijnen zo’n zeshonderd Rolls Royces en driehonderd Ferrari’s te staan. Tot in de jaren negentig was Hassanal Bolkiah de rijkste man ter wereld. Zijn vermogen wordt geschat op 40 miljard dollar.

Het staatje op Borneo, dat net zo groot is als de provincie Gelderland, dankt zijn rijkdom aan ruwe olie en gas, die goed zijn voor 90 procent van het BNP.

Voor inwoners van het landje zijn gezondheidszorg en studie gratis. Olie, rijst en woningen worden door de staat gesubsidieerd.

De sultan liet gisteren weten op meer uitwisseling en samenwerking met Nederland te hopen, zowel op economisch als op cultureel vlak. Hij wees op de eeuwenoude banden tussen Brunei en Nederland. „Nederlanders behoorden tot de eerste Europese bezoekers van deze regio”, zei de vorst ’s avonds tijdens het diner. „We zijn geen vreemden van elkaar, er zijn altijd banden geweest, maar dit bezoek is een mijlpaal in onze relaties.”