Hospes kortebaankoning

Vader Henk was Nederlands kampioen kortebaan in 1987, vlak na de glorietijden van de legendarische Piet de Boer die elf keer de titel pakte. Zoon Jesper Hospes werd gisteren op het natuurijs in Lemmer voor de derde keer op rij nationaal kampioen op de kortebaan, de oudste vorm van wedstrijden schaatsen. „Ik ben er heel blij mee”, zei de schaatser uit de ploeg Beslist.nl van coach Gerard van Velde na afloop. „Ik kon mij redelijk sparen in de voorrondes en ging volle bak in de finale. Heerlijk gevoel.”

Hospes (24) brak vorig jaar door op de langebaan, plaatste zich voor wereldbekerwedstrijden op de 500 meter en scherpte zijn persoonlijk record aan tot 34,83. Dit seizoen eindigde hij als elfde bij de NK sprint en plaatste zich als zevende op de 500 meter niet voor de wereldbeker. Natuurijswedstrijden in eigen land bieden uitkomst. Geen grotere liefhebber van de kortebaan dan Hospes. „Het spelletje, de saamhorigheid, dat is fantastisch”, zegt hij op Schaatsen.nl. „Zo is schaatsen ooit begonnen. Vroeger was ik altijd de eerste om na een nacht vorst in de sloot te prikken om te kijken of het kon. Het is me met de paplepel ingegoten.”

Gisteravond liet hij in Lemmer voor 250 toeschouwers ploeggenoot Jacques de Koning en Freddy Wennemars achter zich. „Jesper is gewoon de allersterkste op dit moment”, aldus Wennemars. „Hij rijdt om iedereen heen.” (MS)