Hoorzitting over Fyra maandag in Brussel

De hoorzitting van de Tweede Kamer en het Belgische parlement over de hogesnelheidstrein Fyra vindt volgende week maandag in Brussel plaats. Foto ANP / Robert Vos

De gezamenlijke hoorzitting van de Tweede Kamer en het Belgische parlement over de Fyra wordt maandag gehouden in het Beneluxparlement in Brussel. Waarschijnlijk worden ook de beide spoorbeheerders uitgenodigd. Mogelijk schuiven ook vertegenwoordigers van reizigersorganisaties aan, maar dat is nog niet zeker, schrijft persbureau Novum.

Dat maakte de voorzitter van de vaste Kamercommissie van Infrastructuur Paulus Jansen (SP) dinsdag bekend, meldt Novum.

Tijdens de zitting worden in elk geval de spoorbedrijven NS en het Belgische NMBS aan de tand gevoeld over de problemen met de hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Brussel, die sinds vorige week niet meer rijdt.

De hoorzitting is gepland van 11.00 tot 14.00 uur en wordt gehouden in het gebouw van de Belgische senaat. De hoorzitting vindt plaats in het Beneluxparlement omdat daarbij zowel Nederlandse als Belgische politici op basis van gelijkwaardigheid kunnen meedoen aan de discussie. Dat had in de Tweede Kamer of het Belgische parlement voor problemen gezorgd, aldus Novum.

Tweede Kamer wil debat, geen meerderheid voor parlementaire enquête

De Tweede Kamer wil daarnaast snel een debat houden met verantwoordelijk staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA). Dat zal worden gepland na afloop van de hoorzitting. Mansveld schreef maandag nog aan de Kamer dat zij op korte termijn een vervangende treindienst eist.

D66 en CDA willen een parlementaire enquête naar de problemen met de hogesnelheidstrein Fyra. De VVD is tegen en de PvdA vindt het nog te vroeg voor dit zware middel, zo meldt de NOS. Daarmee is er geen Kamermeerderheid. Wel zou op steun van SP en PVV worden gerekend.

Nieuwe directe treinverbinding tussen Antwerpen en Roosendaal

De afgelopen dagen bleken de Fyra-treinen niet bestand tegen het winterse weer. IJsblokken die tijdens de rit van de treinen afvallen, beschadigden de treinstellen. De treinen werden in België onbetrouwbaar verklaard, waarna NS en de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS besloten de hogesnelheidslijn voorlopig stil te leggen.

Gisteren kondigde de NMBS een directe treinverbinding aan tussen Antwerpen en Roosendaal ter vervanging van de Fyra. De vervangende verbinding is al vanaf komend weekend in werking.