Het ultieme kip-en-eiverhaal: man vindt compleet ei in mega-ei

Een dubbele dooier in je ei is eigenlijk niet zo heel speciaal. In de winkel kan je ook gewoon een doosje ‘dubbeldooiers‘ kopen. Wat pas echt bijzonder is: een volledig ei in je ei.

Sean Wilson toont in zijn YouTube-filmpje vol trots het mega-ei dat zijn kip - ongetwijfeld met wat moeite - heeft gelegd. Een ei dat voor een massive egg sandwich moet gaan zorgen. De verbazing is groot als Wilson het ei boven een koekenpan open tikt.

“Stoute vogel”, roept de dochter van Wilson op de achtergrond. Maar het is niet de eerste kip ter wereld die een Matroesjka-ei legt. In Abilene, Texas haalde een soortgelijk ei afgelopen zomer ook de voorpagina van de lokale krant. En er zijn meer YouTube-filmpjes over het fenomeen, waaronder een van het Britse Natural History Museum at Tring.

Daarin legt conservator Douglas Russell uit wat er aan de hand is bij deze ‘relatief zeldzame’ gebeurtenis, waar overigens een eeuw geleden al wetenschappelijke artikelen (pdf) over verschenen.

“Terwijl het ei zich vormt en door de eileider afdaalt, kan een reeks van abnormale samentrekkingen in het lichaam er voor zorgen dat het ei wordt teruggeduwd in de eileider. Wat er dan gebeurt is dat het volgende ei het eerste ei inpakt.”

    • Lex Boon