Het bizarre verhaal van de sportheld en zijn dode vriendin die niet bestond

Meerdere grote Amerikaanse media schreven erover de afgelopen tijd: Manti Te’o, een uitblinkende college football-speler, werd in september getroffen door een enorm drama. Hij verloor eerst zijn oma en toen zijn vriendin – die wel ternauwernood een auto-ongeluk overleefde, maar daarna stierf aan leukemie. Hij bevocht de tegenslag op het veld, door nóg beter te gaan spelen. Opmerkelijk verhaal? Het wordt nog veel gekker.

Screenshot van CBS met de boodschap die het meisje zou hebben verstuurd aan haar Te'o. Screenshot van CBS met de boodschap die het meisje zou hebben verstuurd aan haar Te'o.

Meerdere grote Amerikaanse media schreven erover de afgelopen tijd: Manti Te’o, een uitblinkende college football-speler, werd in september getroffen door een enorm drama. Hij verloor eerst zijn oma en toen zijn vriendin - die wel ternauwernood een auto-ongeluk overleefde, maar daarna stierf aan leukemie. Hij bevocht de tegenslag op het veld, door nóg beter te gaan spelen. Opmerkelijk verhaal? Het wordt nog veel gekker.

Dit is het even hartverscheurende als inspirerende verhaal zoals de media (in dit geval CBS) het tot voor kort voorschotelden:

http://youtu.be/5Wxh4rEaiMA

Maar zoals sportblog Deadspin vorige week schreef: “Did you enjoy the uplifting story, the tale of a man who responded to adversity by becoming one of the top players of the game? If so, stop reading.”

Want Te’o ’s vriendin, Lennay Marie Kekua, heeft nooit bestaan.

Geen auto-ongeluk, geen leukemie, geen romantisch samenzijn op Hawaii, geen begrafenis, geen ‘I love you’ als haar laatste woorden. Het enige wat wel bestond, waren een Instagram- en Twitteraccount onder haar naam.

“The photographs identified as Kekua — in online tributes and on TV news reports — are pictures from the social-media accounts of a 22-year-old California woman who is not named Lennay Kekua. She is not a Stanford graduate; she has not been in a severe car accident; and she does not have leukemia. And she has never met Manti Te’o.”

Lees het hele verhaal van Jesse Hicks bij Deadspin (4.082 woorden, ongeveer 19 minuten leestijd).

De longread overslaan en meteen weten hoe het precies zat? Hier het verhaal in het kort. En hier de reactie van Manti bij ESPN, afgelopen weekend. Te’o is aanstaande donderdag samen met zijn ouders te gast bij ABC News.

    • Peter Zantingh