Hadewych Minis geeft Rachel Hazes extra dramatiek

Hadewych Minis als Rachel Hazes Foto Roy Beusker

De rode loper was weer uitgerold, en ook de camera’s van roddelbladen en de showbizzrubrieken waren wederom in actie. De musical Hij gelooft in mij, gebaseerd op leven en werken van André Hazes, is weliswaar al in november in première gegaan, maar zondagmiddag gebeurde dat – op iets kleinere schaal – nog een keer. Hadewych Minis, die de komende maanden geregeld de Rachel-rol van Chantal Janzen zal overnemen, kreeg haar eigen première in DeLaMar in Amsterdam waar de productie tot eind mei al goeddeels is uitverkocht. Het laatste nieuws luidt dan ook dat er in elk geval de hele zomer, tot eind augustus, wordt doorgespeeld.

„Ik was heel zenuwachtig”, zei Hadewych Minis na afloop van de luidkeels toegejuichte voorstelling, „want iedereen gaat mij natuurlijk met Chantal vergelijken. Maar ik heb alle ruimte gekregen om er mijn eigen rol van te maken. Ik heb Chantal maar twee keer zien spelen om me niet te veel te laten beïnvloeden”. Chantal Janzen speelt de rol voortaan drie à vier keer in de week. Hadewych Minis, die extra dramatiek aan de rol toevoegt, treedt twee à drie keer op. Zij is dit seizoen immers ook nog met Mike Boddé op tournee met de muziektheatervoorstelling Vrij met Hadewych en Mike: „Dat was al geboekt voordat ik voor de musical werd gevraagd”.

Het publiek kan ditmaal zelf kiezen wie het in actie wil zien. Bij eerdere producties waarin een hoofdrol na verloop van tijd werd overgenomen, hield het theaterbedrijf van Joop van den Ende altijd angstvallig geheim wie op welke avond te zien was – uit vrees dat er te weinig kaartjes zouden worden verkocht voor de avonden waarop de oorspronkelijke ster niet te zien was. Nu staat gewoon op de site te lezen wie welke voorstelling speelt.

Martijn Fischer blijft, nu dus met twee wisselende tegenspeelsters, de gedroomde Hazes-figuur. En intussen wordt al serieus rekening gehouden met een doorstart na de zomer. Want ook in dat opzicht is deze musical een doorslaand succes.

    • Henk van Gelder