Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Drie arrestaties in verband met schilderijroof Kunsthal

Twee schilderijen die vorig jaar oktober uit de Rotterdamse Kunsthal werden ontvreemd zouden in Roemenië zijn terug gevonden, melden Roemeense media. Foto ANP / Robin Utrecht

In de Roemeense hoofdstad Boekarest zijn gisteren drie Roemeense mannen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de schilderijroof in de Rotterdamse Kunsthal. Dat meldt de Rotterdamse politie.

In tegenstelling tot berichten in Roemeense media zijn er volgens de Rotterdamse én de Roemeense politie geen schilderijen gevonden.

Twitter avatar PolitieRR politie Rotterdam In #Roemenië zijn drie personen aangehouden voor de kunstroof in de De #Kunsthal. Er zijn géén gestolen #schilderijen aangetroffen.

‘Aangehouden in separate Roemeense zaak’

De mannen zijn gisteren aangehouden in een separate Roemeense zaak, maar worden ook verdacht van betrokkenheid bij de Kunsthal-roof. Een woordvoerder van de politie:

“Het drietal wordt op dit moment in Roemenië over beide zaken gehoord. Het is nu nog niet te zeggen of ze daar zullen blijven of dat er reden is om te proberen om ze naar Nederland te halen voor verhoor.”

De woordvoerder wil niet bevestigen dat de Nederlandse recherche het drietal al langer in beeld had en al wist dat de arrestatie er aan zat te komen, zoals Elsevier.nl meldt. Volgens de woordvoerder zijn er op dit moment geen leden van het rechercheteam onderweg zijn naar Roemenië.

Zolang het onderzoek nog loopt kan de woordvoerder niks zeggen over de totstandkoming van het spoor naar Roemenië:

“We zijn na de kunstroof een groot onderzoek gestart, waarbij we vele scenario’s hebben bekeken. Ook hebben we uitgebreid contacten gelegd in het buitenland, waaronder in Roemenië. Meer kan ik daar niet over zeggen.”

Roemeense media: schilderijen teruggevonden

Eerder vanmiddag meldde de Roemeense tv-zender Antena1 op basis van bronnen dat er twee werken zouden zijn teruggevonden, de gestolen Matisse en de Gauguin. Een journalist van Antena 1 liet eerder weten aan nrc.nl:

“Tot nu toe weten we alleen dat er drie mannen uit Tulcea zijn opgepakt in Boekarest. Twee van de gestolen schilderijen zijn aangetroffen in het huis van één van de verdachten. Nader onderzoek wordt nog gedaan en er is nog niks bekend over de staat van de schilderijen.”

Het nieuws van Antena1 heeft nog niemand kunnen bevestigen, maar de Rotterdamse politie spreekt dus tegen dat er schilderijen zijn gevonden. Ook directeur Emily Ansenk van de Kunsthal liet vanmiddag aan nrc.nl weten van niets te weten.

Oktober 2012: zeven schilderijen ontvreemd

In oktober vorig jaar werden zeven schilderijen uit de Kunsthal gestolen. Onder de werken bevonden zich onder andere schilderijen van Picasso, Monet, Matisse, Gauguin en Lucian Freud. De zeven kostbare schilderijen konden worden ontvreemd, omdat de museumdeuren na het inbraakalarm automatisch worden ontgrendeld.