Genoeg geboet voor moord uit 1357

Een Zwitserse boer hoeft niet langer te betalen voor een moord van bijna 700 jaar geleden. Volgens de Neue Zürcher Zeitung vond de kantonrechter in Glarus dat het misdrijf uit 1357 wel genoeg is gewroken.

De rooms-katholieke kerk in Näfels, een plaatsje in het oosten van Zwitserland, had de rechtszaak tegen de boer aangespannen. De boer, die anoniem wil blijven, is de eigenaar van een middeleeuwse boerderij waarvan de eerste eigenaar ten tijde van builenpest een moord had gepleegd.

Om boete te doen voor dit misdrijf werd de moordenaar in 1357 verplicht ervoor te zorgen dat er altijd een olielampje zou branden in de St. Hilariuskerk van Näfels. Nieuwe eigenaren van de boerderij moesten de verantwoordelijkheid voor dit ‘eeuwige licht’ overnemen. Jaarlijks viel er dus een rekening van ongeveer 60 euro voor lampenolie bij hen op de mat.

De huidige eigenaar, die de boerderij in 2009 van zijn moeder kocht, weigerde het geld over te maken. Pogingen het conflict in der minne te schikken, mislukten waarop de kerk de boer voor de rechter sleepte. Die was het eens met de boer en bepaalde dat de verplichting niet meer van deze tijd is.

De rechtszaak komt de kerk nu duur te staan. De boer krijgt 4.000 euro ‘schadevergoeding’, daarnaast bracht de rechtbank ongeveer 3.200 euro in rekening voor het ‘rechtshistorisch onderzoek’ dat voor de zaak is verricht.

Eén kleine troost voor de kerk: ze hoeft niet te vrezen voor de toekomst van het eeuwige licht. Op zijn website laat het kerkgenootschap weten al verschillende aanbiedingen te hebben gehad van mensen die de olie willen betalen.

    • Steffi Weber