Fyra: de problemen met onze treinen zijn met een paar dagen voorbij

Fyra-producent AnsaldoBreda erkent tegenover de NOS dat de trein van de Italiaanse fabriek een probleem hebben met sneeuw en ijs. De tweede man van het bedrijf, Giuseppe Marino zei dat vandaag in een interview met de omroep.

De Fyra-treinstellen staan stil op het rangeerterrein in de Amsterdamse Watergraafsmeer. Foto ANP / Jerry Lampen

Fyra-producent AnsaldoBreda erkent tegenover de NOS dat de trein van de Italiaanse fabriek een probleem heeft met sneeuw en ijs. De tweede man van het bedrijf, Giuseppe Marino, zei dat vandaag in een interview met de omroep.

De treinfabrikant zegt:

“Allemaal heel erg jammer voor de reiziger. Maar met een paar dagen is alles opgelost. Er zijn geen mechanische of elektrische problemen geconstateerd.”

Volgens Marino zijn de problemen ontstaan door ophoping van sneeuw aan de buitenkant van de trein. De reiziger kan ervan op aan dat het bedrijf zijn best doet om een oplossing te vinden, aldus Marino: “We zijn al weken bezig. We hebben proeftreinen laten rijden en de resultaten zijn positief.”

Staatssecretaris Mansveld: niet onder de indruk

In een reactie zegt staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld niet onder de indruk te zijn van de belofte die de Italiaanse treinbouwer deed.
“Daar ben ik niet van onder de indruk”, zei Mansveld in Nieuwsuur. “Ik wil eerst weten of het daadwerkelijk het geval is.”

Mansveld wilde niet vooruitlopen op het eventueel annuleren van de deal die is gesloten met AnsaldoBreda, maar sloot de optie ook niet uit. “Eerst wil ik dat er zo snel mogelijk een optimaal alternatief komt voor de reiziger.”

NS-directeur Bert Meerstadt zei vanavond in een interview met RTL Nieuws dat de NS overweegt om helemaal te stoppen met de Fyra-treinen. “Het vertrouwen in fabrikant AnsaldoBreda is weg”, zei hij. Voordat dat besluit wordt genomen wil Meerstadt eerst een onafhankelijk onderzoek instellen naar het functioneren van de trein.

Fyra-treinen geplaagd door winterweer

Maandag wordt een hoorzitting van de Tweede Kamer en het Belgische parlement over de Fyra-treinen gehouden. Mansveld heeft NS-directeur Bert Meerstadt vandaag op het matje geroepen vanwege de problemen met de Fyra.

De afgelopen dagen bleken de Fyra-treinen niet bestand tegen het winterse weer. IJsblokken die tijdens de rit van de treinen afvallen, beschadigden de treinstellen. De treinen werden in België onbetrouwbaar verklaard, waarna NS en de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS besloten de hogesnelheidslijn voorlopig stil te leggen. Sinds de ingebruikname van de trein in december wordt de Fyra geplaagd door problemen.

Gisteren kondigde de NMBS een directe treinverbinding aan tussen Antwerpen en Roosendaal ter vervanging van de Fyra. De vervangende verbinding is al vanaf komend weekend in werking.

    • Anouk van Kampen