FIOD onderzoekt vastgoed van SNS

De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) onderzoekt of strafbare feiten zijn gepleegd bij vastgoedprojecten van Property Finance, een dochterbedrijf van bank en verzekeraar SNS Reaal. De opsporingsdienst heeft de afgelopen weken betrokkenen bij de vastgoedprojecten gehoord en documenten in beslag genomen.

Een woordvoerder van SNS bevestigt dat de FIOD „in het kader van een onderzoek naar voormalige cliënten vragen heeft gesteld aan Property Finance”. De woordvoerder voegt er aan toe: „Omdat we integriteit belangrijk vinden, werken we mee aan de onderzoeken.”

Het is op dit moment onduidelijk of er ook verdenkingen zijn tegen medewerkers of voormalig medewerkers van SNS. Het Openbaar Ministerie wil geen commentaar geven.

Eind vorige maand meldde NRC Handelsblad dat SNS Reaal zelf ook vermoedens had van malversaties bij projecten van het dochterbedrijf. De bank heeft veertien grote vastgoedprojecten laten doorlichten door een gespecialiseerd forensisch bureau. SNS financierde deze projecten en nam in enkele ook deel.

De bank had oorspronkelijk tweehonderd projecten in het vizier en heeft die op basis van selectiecriteria, zoals de omvang van de kredieten en mogelijke reputatieschade, teruggebracht tot de vijftig grootste en meest risicovolle projecten. Uiteindelijk heeft de bank veertien projecten laten onderzoeken door het bureau, Holland Integrity Group. In al deze projecten bleek sprake van misstanden, variërend van vermoedens van witwassen en valsheid in geschrifte door klanten, tot ernstige nalatigheid van bankmedewerkers.

Tot de onderzochte projecten horen het project Belval in Luxemburg en het golfresort van ondernemer Ronald Ras in Spanje. Ook het Franse project Océanis, de kredieten aan het bedrijf van vastgoedondernemer Richard Homburg en aan de ondernemer Roger Lips zijn onderzocht. Lips is bekend van het gebouw The Wall langs de snelweg tussen Amsterdam en Utrecht. Hij heeft in totaal bijna 380 miljoen euro van SNS geleend.

Uit interne documenten waarover deze krant beschikt, blijkt dat in veel gevallen miljoenenkredieten aan ondernemers heel makkelijk werden verstrekt en dat er vervolgens miljoenen verdwenen. Veel van de onderzochte ondernemers zijn zo goed als failliet. Ook loopt SNS in zeker één van deze zaken het risico om zelf als verdachte te worden aangemerkt, staat in interne stukken van de bank.

Het FIOD-onderzoek richtte zich oorspronkelijk op het Spaanse project van ondernemer Cees Priem, La Cigueña, en breidde zich vervolgens uit naar meerdere vastgoedprojecten die de bank financierde, meldden betrokkenen.

    • Esther Rosenberg
    • Tom Kreling