Financial Times wordt digitaler

De Britse zakenkrant The Financial Times (FT) gaat de nadruk leggen op de digitale editie, in plaats van op de papieren krant. Vijfendertig van de 600 redacteuren worden ontslagen, tien nieuwe internetredacteuren worden aangetrokken. De krant wil 1,6 miljoen pond (1,9 miljoen euro) besparen.

De ‘grote cultuurverschuiving’ werd gisteren aangekondigd door hoofdredacteur Lionel Barber in een interne e-mail, die wordt geciteerd in The Guardian. Volgens Barber kan de krant alleen overleven als deze zich aanpast aan de veranderende lezersgebruiken: „Het zou roekeloos zijn om stil te blijven staan.”

De betaalde digitale editie van de FT is al groter dan de papieren: dagelijks 300.000 gedownloade exemplaren tegen 299.000 papieren kranten. FT.com is een universele mobiele website, die zich aanpast aan pc, smartphone of tablet.

Overigens werd Barber gisteren gegispt door de rechter voor het ontslag van Steve Lodge, redacteur personal finance. Lodge werd ontslagen nadat hij op de trap tegen monetair redacteur Alice Ross aanbotste met een krat in zijn handen, en weigerde zijn excuses te maken. (NRC)