Eritrese soldaten nemen ministerie over

De militairen eisten de vrijlating van politiek gevangenen.

Asmara. Ruim honderd soldaten hebben in Eritrea het ministerie van Informatie in de hoofdstad Asmara bestormd. Op de staatstelevisie lazen de militairen een verklaring voor, waarin ze zeiden dat de grondwet van 1997 weer van kracht is. Die grondwet die toen geratificeerd werd en meer democratie voorstond, is nooit volledig ingevoerd. Alle medewerkers van het ministerie, onder wie de dochter van de Eritrese president Isaias Afewerki, zouden in een ruimte worden vastgehouden.

Het daadwerkelijk aftreden van de regering hebben de militairen niet geëist. Nadat de militairen twee zinnen hadden voorgelezen, werd de uitzending afgebroken. Daarna was de zender niet meer te ontvangen.

Er zijn aanwijzingen dat de militairen niet in hun opzet zijn geslaagd. Een legertank stond voor het ministerie, maar in de straten van de hoofdstad was het rustig en er werden geen schoten gehoord, aldus een westerse diplomaat, die anoniem wil blijven.

De VN schatte vorig jaar dat tussen de vijf- en de tienduizend mensen om politieke redenen worden vastgehouden in Eritrea, een land met zes miljoen inwoners. Volgens activisten is de weerstand van soldaten tegen de eigen regering de afgelopen maanden gegroeid omdat de economische situatie almaar verslechtert.

President Afewerki (66) regeert sinds 1993 met harde hand over Eritrea, nadat het land onafhankelijk werd van Ethiopië. AP, Reuters