Dijsselbloem benoemd tot voorzitter eurogroep

De Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is gisteravond benoemd tot voorzitter van de eurogroep door de andere euroministers van Financiën. Hij volgt daarmee de Luxemburger Jean-Claude Juncker op. Gisterochtend gaf de Franse minster Pierre Moscovici zijn verzet tegen de benoeming op. Dijsselbloem werd ‘ontdekt’ door de Duitsers: bondskanselier Merkel vroeg half december al of haar colleg’s bezwaar hadden. Tijdens de eurocrisis trekt Nederland vaak samen op met Duitsland, vooral bij het propaganderen van begrotingsdiscipline. Frankrijk zag Dijsselbloem daarom als ‘Duitse’ kandidaat, net als veel andere landen. En als Duitsland in Europa wat krijgt, wil Frankrijk ook wat. De Fransen wensten gecompenseerd te worden voor de benoeming. En dat werden ze: Frankrijk zal de voorzitter van het (nog te realiseren) Europese bankentoezicht leveren. Danièle Nouy, de gerespecteerde secretaris-generaal van de Franse Commission Bancaire, krijgt die taak. De Franse president François Hollande wilde ook dat het bankentoezicht in Parijs zou worden gevestigd, maar daarop zei Merkel nee. NRC