Opinie

    • Hans Beerekamp

Crèches plunderen

Voormalig correspondent Max Westerman stelde in EenVandaag (AVRO) dat wij ons maar ten dele bewust zijn van de stille revolutie die president Obama heeft ontketend, en in welke mate hij zijn progressieve doeleinden weet te verwezenlijken.

Bij wijze van vooruitblik op het komende seizoen liet Tegenlicht (VPRO) een imposant gezelschap internationale deskundigen aan het woord, die redelijk unaniem beweren dat we aan de vooravond van grote veranderingen staan, bijvoorbeeld als het gaat om duurzaamheid, wetenschappelijke doorbraken, democratie en het einde van het roofkapitalisme.

Een avondje televisie biedt aan de lopende band illustraties van instortende systemen: topsporters die leugens opbiechten, een dure, maar te goedkope, letterlijk uit elkaar vallende hogesnelheidstrein waar niemand op zat te wachten, maar die veel beter voor ons zou zijn.

De mooiste casus behandelde de seizoensopening van De slag om Nederland (VPRO). Sprinkhaaninvesteerders kochten voor 500 miljoen 500 Nederlandse kinderdagverblijven, in de hoop ze snel met winst te kunnen doorverkopen. Daartoe werd 455 miljoen geleend. De rente moet betaald worden uit winst over de exploitatie van de crèches, die dus kwaliteit moeten inleveren. Financieel journalist Joost Ramaer, die al eens een boek schreef over een vergelijkbare gang van zaken bij dagbladbedrijf PCM Uitgevers, licht het systeem toe.

Met zijn ingehouden ironie maant Teun van de Keuken de eigenares van een kinderdagverblijf, die een bod van een miljoen weigerde: „Dat is niet de bedoeling, dat je de belangen van de kinderen vooropstelt. Je moet winst vooropstellen.”

Een juweeltje is Van de Keukens interview met Sabine Kloos, directeur van Estro kinderdagverblijven, zoals het nu heet. Ze verdedigt de aandeelhouders, omdat „zij geloven in de kracht van kinderdagverblijven.” Over rentekosten wil ze niet praten, want dat is niet haar bevoegdheid. Maar aan alles voel je dat de directeur beseft dat er iets niet klopt in het verhaal. Er hangt ongemak in de lucht. Nee, ze heeft zelf geen aandelen, Nog niet. Maar daar wordt, eerlijkheidshalve, wel over gesproken.

    • Hans Beerekamp