Cameron wil af van veel EU-richtlijnen

De Britse premier Cameron zal morgen in zijn rede over Europa vrijwel zeker een aantal concrete bevoegdheden terugvorderen.

Met een boodschappenlijstje zal David Cameron morgen niet komen. Maar in algemene termen zal hij in zijn langverwachte toespraak over de Britse toekomst in de Europese Unie, die nu in Londen zal worden gehouden, wel pleiten voor het terughalen van bevoegdheden uit Brussel. Onder leiding van minister van Buitenlandse Zaken William Hague wordt een inventarisatie gemaakt van de kosten en baten van alle verdragen en richtlijnen, en wat Londen beter zelf kan regelen.

Veel genoemde voorbeelden zijn sociale verdragen als de uitzendkrachtenrichtlijn, die tijdelijke werknemers wettelijk beschermt, en de werktijdenrichtlijn, die bepaalt dat een werkweek maximaal 48 uur mag zijn. De laatste kost de Britten volgens de eurokritische denktank Open Europe in 2020 32,8 miljard pond omdat werkgevers meer werknemers moeten aannemen. Het zou het Verenigd Koninkrijk in vergelijking minder concurrerend maken in vergelijking met andere (niet-Europese) landen.

Maar ook het Europees arrestatiebevel ligt onder vuur. Dat maakt onderdeel uit van 130 politie- en justitierichtlijnen waar de Britse eurosceptici niet meer aan mee willen doen. Onder het Verdrag van Lissabon heeft het Verenigd Koninkrijk (net als Ierland) het recht die verdragen op te zeggen. Dat moet wel en bloc en voor de zomer van 2014 gebeuren. De eurosceptici, en bijvoorbeeld ook minister van Binnenlandse Zaken Theresa May, zijn daarvoor. Daarna zou onderhandeld kunnen worden om aan een aantal van die richtlijnen alsnog deel te nemen.

Probleem met het Europees arrestatiebevel is volgens hen dat Britten te makkelijk worden uitgeleverd aan andere EU-landen, zonder toetsing door een Britse rechter. Andere landen zouden omgekeerd te makkelijk om arrestatie van hun burgers vragen, waardoor de Britse belastingbetaler veel geld kwijt zou zijn aan triviale zaken. Een veel genoemd voorbeeld is dat van een Pool die à 30.000 pond opsporings-, arrestatie en rechtbankkosten werd uitgeleverd wegens diefstal van een kruiwagen.

Tegenstanders van de opt out wijzen erop dat de daders van de aanslagen van 7 juli 2005 dankzij het arrestatiebevel snel door Italië konden worden uitgeleverd, of recentelijk een leraar die een 15-jarig meisje had meegenomen naar Frankrijk. De politie maakt zich grote zorgen. Commissarissen zeiden tegen een Hogerhuiscommissie dat „het toenemende internationale patroon van criminaliteit” juist om Europese maatregelen vraagt.