Beatrix schuift aan voor staatsbanket in het grootste paleis ter wereld

Het is volgens het Guinness Book of Records het grootste paleis te wereld. Istana Nurul Iman, het paleis van ‘Licht en Vertrouwen’ van sultan Hassanal Bolkiah van Brunei, heeft een vloeroppervlakte van ruim tweehonderdduizend vierkante meter. Koningin Beatrix schoof aan voor een staatsbanket.

Sultan Hassanal Bolkiah en zijn echtgenote, koningin Beatrix, Willem-Alexander en Maxima bij het staatsbanket. Foto ANP / Robin Utrecht

Het is volgens het Guinness Book of Records het grootste paleis te wereld. Istana Nurul Iman, het paleis van ‘Licht en Vertrouwen’ van sultan Hassanal Bolkiah van Brunei, heeft een vloeroppervlakte van ruim tweehonderdduizend vierkante meter. Koningin Beatrix - in Zuidoost-Azië voor twee staatsbezoeken - schoof aan voor een staatsbanket.

Vanuit de lucht lijkt de grootte van het paleis, dat aan de oever van de Brunei-rivier ligt, nog wel mee te vallen….


…maar wie de foto’s ziet en leest over de details krijgt een idee van de rijkdom van de sultan van het kleine staatje. In het paleis zijn bijna tweeduizend kamers, de oprijlaan is een kilometer lang en in de garage schijnen zo’n zeshonderd Rolls Royces en driehonderd Ferrari’s te staan.

Het grootste koninklijke onderkomen ter wereld, gezien vanuit de lucht. Foto ANP / Robin UtrechtHet grootste koninklijke onderkomen ter wereld, gezien vanuit de lucht. Foto ANP / Robin Utrecht

‘Overvloedig gebruik van 22-karaats goud’

Tot in de jaren negentig was Hassanal Bolkiah de rijkste man ter wereld en zijn vermogen wordt geschat op 40 miljard dollar. Alles wat door en voor de sultan is gebouwd verkeert in uitstekende staat, schreef NRC Handelsblad een paar jaar geleden:

“Het is herkenbaar aan een overvloedig gebruik van 22-karaats goud, van een massief gouden arm om des sultans kin te ondersteunen tijdens zijn langdradige kroningsceremonie tot de gouden koepels op zijn paleis, het Istana Nurul Iman. Met 1788 kamers, een eetzaal voor vierduizend personen, een bidruimte voor 1500, achttien liften, kliniek, sporthal en ondergrondse parkeergarage van drie verdiepingen is het het grootste koninklijke onderkomen ter wereld. Kosten: vierhonderd miljoen euro.”

Op de claim ‘grootste paleis ter wereld’ valt wel het een en ander af te dingen. Als alle grond wordt meegerekend dan is Versailles met ruim acht miljoen vierkante meter het grootste paleis. Kijk je naar de inhoud, dan is het Paleis van Caserta in Zuid-Italië de titelhouder: 2 miljoen kubieke meter.

Alleen op de koplamp van de Rolls Royce viel wat aan te merken, merkt de NOS scherp op

Koningin Beatrix, Willem-Alexander en Máxima zijn in totaal twee dagen te gast in Brunei, een staatje op Borneo dat net zo groot is als de provincie Gelderland. Olie en gas zijn goed voor negentig procent van het BNP van Brunei. Voor inwoners van het landje zijn gezondheidszorg en studie gratis. Olie, rijst en woningen worden door de staat gesubsidieerd. Tijdens het staatsbezoek wordt vooral gesproken over de handelsbetrekkingen.

Morgen vliegen de Oranjes door naar Singapore, waar ze op uitnodiging van president Tony Tan Keng Yam ook twee dagen te gast zijn. In het kielzog van de koningin reist ook een handelsdelegatie, met de ministers Timmermans en Ploumen, mee naar de Aziatische landen.

Beatrix houdt een toespraak tijdens het staatsbanket. Foto ANP / Robin UtrechtBeatrix houdt een toespraak tijdens het staatsbanket. Foto ANP / Robin Utrecht

Willem-Alexander en Maxima tijdens het staatsbanket. Foto ANP / Robin UtrechtWillem-Alexander en Maxima tijdens het staatsbanket. Foto ANP / Robin Utrecht

De immense banketzaal in het paleis. De foto is genomen tijdens een eerder evenement. Foto EPA / Ahmad YusniDe immense banketzaal in het paleis. De foto is genomen tijdens een eerder evenement. Foto EPA / Ahmad Yusni

    • Lex Boon