Zwangere vrouw kan maar beter de griepprik halen

Nederland, Nijmegen, 27-10-2008 Medewerkers van het UMC Radboud kunnen deze week een griepprik halen. Foto: Flip Franssen
Nederland, Nijmegen, 27-10-2008 Medewerkers van het UMC Radboud kunnen deze week een griepprik halen. Foto: Flip Franssen

Een griepprik lijkt zwangere vrouwen goed te beschermen tegen het drama van een doodgeboren kind. Met keihard, door het lot bepaald wetenschappelijk onderzoek is dat niet aantoonbaar, want voor zo’n experiment zijn waarschijnlijk weinig deelnemers te vinden. En ethische commissies zullen zo’n onderzoek afkeuren. Maar Noorse onderzoekers schreven vorige week in The New England Journal of Medicine hoe ze databanken met gegevens van alle Noorse vrouwen koppelden om de best mogelijke gegevens te krijgen.

Ruim drie jaar geleden, toen de Mexicaanse griep heerste, was er grote onzekerheid – en fel debat – over het advies aan zwangere vrouwen om zich te laten vaccineren tegen dat griepvirus. Officieel werd vrouwen een vaccinatie aanbevolen als ze langer dan 13 weken zwanger waren.

Noorse onderzoekers gingen van alle 13- tot 49-jarige vrouwen (1,15 miljoen) in hun land na of ze griep kregen toen de Mexicaanse griep daar in oktober 2009 uitbrak. Of ze toen zwanger waren (117.000) – en hoe lang. Of ze zich lieten vaccineren (54 procent deed dat) en of ze een doodgeboren kind kregen. Van iedere duizend kinderen kwamen er 4,9 dood ter wereld.

Een zwangere vrouw bij wie een arts griep vaststelde, had een bijna tweemaal zo grote kans op een doodgeboren kind als een zwangere zonder griep. De griepprik verlaagde de kans op griep met ongeveer 70 procent. En alle vrouwen die zich tijdens de zwangerschap lieten vaccineren hadden een kans op een doodgeboren kind die gelijk was aan het gemiddelde. Misschien iets lager, maar dat was statistisch niet ‘hard’.

    • Wim Köhler