Zwaarlijvigen mogelijk naar paardencrematorium

Crematoriumovens zijn te klein voor zwaarlijvige mensen. In Beverwijk wordt nu een grotere oven gebouwd.

Mensen met obesitas die willen worden gecremeerd, kunnen straks mogelijk terecht bij een paardencrematorium in Beverwijk. Eigenaar van het crematorium Paul van Eerden heeft een vergunning aangevraagd voor het bouwen van een extra grote installatie.

Volgens Van Eerden kampt Nederland met een ‘sociaal probleem’. Soms zouden zwaarlijvigen niet gecremeerd kunnen worden omdat ovens te klein zijn. Bij Van Eerden melden zich regelmatig mensen met de vraag of ze na hun overlijden bij hem gecremeerd kunnen worden.

De eigenaar benadrukt dat overleden mensen straks in een nieuwe, aparte oven gecremeerd worden. „Het zou niet ethisch zijn om mensen in dezelfde ovens te cremeren als de paarden.”

Ook is het niet de bedoeling dat in in Beverwijk complete uitvaartdiensten worden gehouden. „Het afscheid moet op locatie plaatsvinden.”

Van Eerden hoopt dat de installatie aan het einde van het jaar klaar is.

De Nederlandse Obesitas Vereniging vindt het enerzijds goed dat er aan speciale voorzieningen voor zware patiënten wordt gedacht. „Aan de andere kant klinkt het niet respectvol om na je dood naar een paardencrematorium te worden gebracht”, zegt bestuurslid Yaco Bercovitz in het Eindhovens Dagblad. „Alles hangt af van hoe het crematorium de uitvaart uitvoert.” NRC