Zuid-Afrikaans wijnhuis profiteert van populariteit Fifty shades of grey

Anastasia Steele drinkt het, dus doet u mij er ook maar een glaasje van: de populariteit van de dessertwijn Constantia is groeiende sinds de publicatie van E.L. James’ bestseller Fifty shades of grey.

Het is sinds 2005 geen geheim meer dat een film de verkoop van een bepaald soort wijn flink kan opstuwen. In dat jaar kwam namelijk Sideways uit, de film waarin een personage afgeeft op Merlot-wijn maar juist heel enthousiast is over Pinot Noir. Pinot Noir, en met name de Californische Pinot Noir, was kort nadat de film verscheen even heel erg gewild.

Iets vergelijkbaars gebeurt nu met de Zuid-Afrikaanse dessertwijn Constantia, zo signaleert The Telegraph. De wijn uit de buurt van Kaapstad is erg gewild sinds Anastasia Steele en haar minnaar Christian Grey het dronken in E.L. James’ Fifty shades of grey. Het landgoed wordt volgens de manager ervan dagelijks door mensen bezocht die speciaal vragen naar de wijn uit de boeken.

 


De Constantia-wijn wordt genuttigd in Fifty shades darker, het tweede deel van James’ trilogie, wanneer Steele en Grey een gemaskerd bal bijwonen. In het verleden speelde de wijn ook al een voorname rol in de literatuurgeschiedenis. Het komt onder andere voor in de oeuvres van Baudelaire en Jane Austen.

De Nederlander Simon van der Stel begon eind zeventiende eeuw met het verbouwen van wijn in Constantia.

    • Sebastiaan Kort