Zes ritzeges en plek vier voor trucker De Rooy

Na zijn zege bij de vrachtwagens vorig jaar greep Gerard de Rooy dit jaar net naast het podium in de Dakar Rally. Hij kwam ruim drie minuten tekort voor de derde plaats en werd vierde, op ruim veertig minuten van de Rus Eduard Nikolajev.

De Rooy won de eerste drie etappes, maar verloor op dag vier anderhalf uur door materiaalpech. Daarna won hij nog drie etappes, maar in het klassement kon hij zijn achterstand niet meer inlopen. In de Chileense hoofdstad Santiago won Peter Versluis zaterdag de laatste etappe. Hij eindigde als zevende in het klassement, op tweeënhalf uur van Nikolajev.

De Fransman Cyril Despres schreef ‘Dakar’ voor de vijfde keer op zijn naam. De motorrijder was de snelste van alle categorieën. Frans Verhoeven, winnaar van één etappe, werd bij de motoren negende op bijna anderhalf uur van Despres.

De Fransman Stéphane Peterhansel won voor de elfde keer bij de auto’s. Beste Nederlander was Tim Coronel op de 45ste plaats op ruim 27 uur achterstand.

Bij de quads won de Argentijn Marcos Patronelli. De enige overgebleven Nederlander, Kees Koolen, werd zeventiende op ruim elf uur van Patronelli.