Wereldrecord Lee, Jan Smeekens rijdt nationale toptijd

De Zuid-Koreaanse schaatsster Sang-Hwa Lee heeft gisteren het wereldrecord op de 500 meter verbeterd. Bij wereldbekerwedstrijden in Calgary snelde ze naar 36,80 seconden, veertien honderdsten sneller dan de oude toptijd die de Chinese Jing Yu een jaar geleden op de Canadese ijsbaan reed.

De Nederlandse Margot Boer werd derde en evenaarde met een tijd van 37,54 het nationale record van Andrea Nuyt uit 2002. Achter Lee was de tweede plaats voor de Amerikaanse Heather Richardson: 37,42.

Lee, die zaterdag ook zegevierde op de 500 meter in een tijd onder de 37 seconden in Calgary, won dit seizoen alle wereldbekerraces over 500 meter en heeft het maximale aantal van 800 punten. De Duitse Jenny Wolf is tweede met 481 punten. Margot Boer is met 333 punten de beste Nederlandse op de zesde plaats.

Bij de mannen verbeterde Jan Smeekens zaterdag in Calgary met een winnende tijd van 34,32 seconden het Nederlands record. De Fin Pekka Koskela snelde in 34,36 naar de gedeelde tweede plaats met de Canadees Jamie Gregg.

Gisteren reed Smeekens weer de winnende sprint op de Olympic Oval. De 25-jarige recordhouder reed iets langzamer dan zaterdag: 34,39. De Japanner Joji Kato was op vijf honderdsten goed voor zilver. Michel Mulder was de tweede Nederlander op het erepodium: 34,55.

Smeekens verstevigde door zijn tweede zege in twee dagen zijn koppositie in het wereldbekerklassement. Hij heeft 630 punten, 104 meer dan Kato. Michel Mulder staat ook hier derde met 395 punten.

Hein Otterspeer verraste gisteren met een zege op de 1.000 meter. Hij reed een persoonlijk record: 1.07,76. De Nederlander was net iets sneller dan tweevoudig olympisch kampioen Shani Davis: (1.07,83) en de Duitser Samuel Schwarz (1.07,85). Kjeld Nuis werd vierde in 1.07,90 en Michel Mulder vijfde in 1.07,91.

Nuis en Michel Mulder stonden zaterdag wel op het podium na de 1.000 meter. Nuis werd tweede in een tijd van 1.07,64 minuten, Mulder eindigde in 1.07,87 op de derde plaats. Alleen de Amerikaan Davis was zaterdag sneller: 1.17,49. Otterspeer werd zaterdag zesde maar herstelde zich een dag later.

Otterspeer gaat dankzij zijn zondagszege ook aan de leiding in het wereldbekerklassement met 455 punten. Nuis zit hem met 450 punten op de hielen en ook Davis (420 punten) heeft nog kans op de eindzege.

Stefan Groothuis en Mark Tuitert speelden een week voor de WK sprint in Salt Lake City geen rol van betekenis. Regerend wereldkampioen Groothuis is nog niet in de vereiste topvorm om zijn sprinttitel te prolongeren.