Verkiezing in Nedersaksen nek-aan-nek race

De verkiezingen in de Noord-Duitse deelstaat Nedersaksen zijn gisteren uitgelopen op een nek-aan-nek race tussen aan de ene kant de regerende coalitie van CDU en FDP en aan de andere kant de sociaal-democraten van de SPD en de Groenen. Beide blokken hadden volgens de prognoses aan het begin van de avond ongeveer 74 zetels in het 150 zetels tellende parlement van de deelstaat.

De verkiezingen gelden als een belangrijke graadmeter voor de nationale verkiezingen in het najaar. Dan strijden bondskanselier Angela Merkel (CDU) en haar tegenstander Peer Steinbrück (SPD) om de gunst van de kiezers.

In Nedersaksen brachten ruim 6 miljoen kiezers hun stem uit. De grootste verrassing van de avond was dat tien procent van de stemmen gingen naar de liberale FDP van Philipp Rösler. De liberale leider, die op nationaal niveau minister van economische zaken en vice-premier is, kon zelf niet gekozen worden bij de lokale verkiezingen, maar is afkomstig uit Nedersaksen. Omdat zijn partij slecht stond in de peilingen, werd van tevoren gespeculeerd dat hij gisteravond bij een tegenvallend resultaat zou terugtreden. Dat gebeurde niet.

Twee landelijk bekende partijen haalden de kiesdrempel van vijf procent niet: Die Linke en de Piraten, die hopen op een doorbraak naar de landelijke politiek.

De campagne voor de bondsdagverkiezingen in september of oktober (de datum staat nog niet vast) is volop begonnen. NRC