Opinie

    • Hans Beerekamp

Veel gezichten Gods

Tijs van den Brink interviewt in ‘Adieu God?’ (EO)

In orthodoxe kringen is de term ‘religiestress’ bedacht voor mensen die zich ergeren aan publieke geloofsuitingen. Ik geloof niet dat ik eraan lijd, als trouw kijker van Schepper & Co (NCRV), het door de netmanager geschrapte Moraalridders (EO) en Eeuwigh gaat voor oogenblick (RKK). Gesprekken over religie zijn vaak fascinerend, maar in de huidige publieke omroep is het soms een beetje veel.

Sinds deze maand is de hele late zondagavond op Nederland 2, tussen Brandpunt en Dode Dichtersalmanak, in beslag genomen door de rechtzinnigheid, met wisselend resultaat. Na de moord op Moraalridders en de terugkeer van Pauw & Witteman worden Andries Knevel en Tijs van den Brink elk met een eigen late night talkshow van de straat gehouden, en dat nog wel op de dag des Heeren.

Die van Tijs, Adieu God? (EO), is het best gelukt. Voor zijn doen ontspannen en scherp rijdt hij met een Jezusbeeld op de bijrijdersstoel naar een BN’er die zijn geloof heeft verloren. Gisteren was dat de randkerkelijke katholiek Jörgen Raymann, die veel bidt, maar geen wezenlijk verschil ziet tussen God, Allah, Boeddha en de heilige wintiboom kankantrie. „Maar Hij”, wijst Tijs over zijn schouder, „zegt toch dat Hij de enige is?”

Collega Knevel speelt in Andries (EO) meer een thuiswedstrijd. In de wijnkelder van het Vestingmuseum in Naarden ontmoet hij steeds één gast, voornamelijk leden van de EO-familie. Er wordt met ostentatief gastheerschap een Bordeaux geschonken, al hield tv-evangelist in ruste Henk Binnendijk het nors op water. Hij heeft gelukkig sinds zijn pensionering meer tijd voor God en heeft zelfs een keer Zijn stem gehoord. En hij ontmoet Hem voortdurend in anderen, zoals Herman Brood, „wat een mooie jongen was dat!”

De gereformeerd opgevoede ietsist Jan Slagter, voorzitter van omroep MAX, bracht voor Kruispunt (RKK) twee hele dagen door in de benedictijner abdij van Egmond. Daar mag je niet praten, maar gelukkig wel buiten roken. Jan had het er maar moeilijk mee. Benieuwd hoe het in het kader van de Maand van de Spiritualiteit volgende week Lenette van Dongen bij de nonnen zal vergaan.

Zo'n retraite voor de camera’s is eigenlijk ook het principe van 24 uur met (VPRO), maar dan zonder religie en met veel praten. In de opening van het nieuwe seizoen biechtte cabaretier Javier Guzman diverse verslavingen en ‘fouten’ op aan Wilfried de Jong, minstens zo afstandelijk als Lance Armstrong.

    • Hans Beerekamp