Van Houwelingen ‘wist niet van epo’

Marc Lotz: „Wel epo en cortisonen, maar nooit bloedtransfusies.”

Oud-ploegleider Adri van Houwelingen van de voormalige Raboploeg heeft in de zeventien jaar dat hij bij het wielerteam betrokken was, naar eigen zeggen geen weet gehad van een dopingprogramma.

„Mensen denken misschien dat als er honderd mensen bij de ploeg werkten, er negentig van op de hoogte zijn geweest van wat er binnen de ploeg gebeurde. Maar zo werkt het niet. Ik was niet betrokken bij een dopingprogramma, als daar al sprake van is geweest. In mijn zeventien jaar als ploegleider heb ik nooit met een renner over het gebruiken van doping gesproken”, zei Van Houwelingen tegenover persbureau ANP in reactie op de NRC-reconstructie afgelopen zaterdag over doping bij de Raboploeg.

Volgens Van Houwelingen, die dit jaar bij de voormalige Raboploeg moest vertrekken, zijn verhalen over het verleden niet in het belang van de wielersport. Dat geldt ook voor de dopingbiecht van zevenvoudig Tourwinnaar Lance Armstrong bij Oprah Winfrey. „Dat zijn zaken van zoveel jaar geleden. Dit helpt de jonge generatie niet verder. Ik zou liever willen weten wat vorig jaar gebeurde met Fränk Schleck in de Tour [wegens doping uit de ronde gezet] en waarom [meervoudig Tourwinnaar] Alberto Contador toentertijd positief heeft getest. Ik maak me er meer zorgen over dat dit soort dingen nog steeds gebeuren.”

De Limburgse oud-renners Marc Lotz en Danny Nelissen gaven dit weekeinde toe in hun periode bij Rabobank het verboden middel epo te hebben gebruikt. Deze krant meldde zaterdag over structureel dopegebruik bij Rabobank sinds de oprichting van de profploeg in 1996. Nelissen was een van de betrokkenen die in de krant anoniem zijn verhaal deden. Hij kwam nog dezelfde dag naar buiten met een biecht tegenover RTL Nieuws.

„Ik ben een van die getuigen en bevestig dat het verhaal klopt”, verklaarde de amateurwereldkampioen van 1995 voor de tv-camera.

Directeur Herman Ram van de Nederlandse Dopingautoriteit noemt het een „onomkeerbaar proces” dat er steeds meer bekend wordt over de dopingcultuur in het Nederlandse wielrennen. Hij zei dit tegenover het Algemeen Dagblad in reactie op de dopingbiecht van Nelissen. Ram: „Ik weet zeker dat we over een half jaar een heel goed beeld hebben van wat zich in de jaren negentig en de eerste tien jaar van deze eeuw wat betreft doping in de wielersport heeft afgespeeld.”

Uiterlijk 1 juni 2013 zal de onderzoekscommissie onder leiding van oud-minister van Justitie Winnie Sordrager haar eindrapport presenteren over de dopingcultuur in het Nederlandse wielrennen. De commissie van nationale wielerunie KNWU en sportkoepel NOC*NSF begint binnenkort met gesprekken over doping met betrokkenen uit de wielersport.

Naast het blootleggen van eventuele dopingpraktijken zal de commissie ook aanbevelingen doen voor verbetering van de anti-doping-aanpak.