Uitgelicht

Film

Das Leben der Anderen (Florian Henckel von Donnersmarck, 2006, D). Duitse filmhit ventileert de visie van een Wessi op het nabije verleden van Oost-Duitsland. Debuterend regisseur gebruikt de Stasi, de Oost-Duitse veiligheidsdienst, als decor voor een ingewikkeld liefdesdrama met vier hoofdpersonen en veel aandacht voor historische anekdotiek. Film paart grote ambities aan groot vakmanschap. Arte, 20.15-22.25u.

The Messenger: The Story of Joan of Arc (Luc Besson, 1999, VS). Jeanne d’Arc wordt in handen van louter in vorm geïnteresseerde Besson een door oorlog getraumatiseerde psychotica. In de trendy parade van bloed, amok en psychedelica loopt Dustin Hoffman mee als monnik. RTL8, 20.30-23.40u.

Informatief

24/7 Wild. Aflevering uit natuurserie. In de tempelruïnes van Polonnaruwa in Sri Lanka leeft een groep ceylonkroonapen. We zien hoe een negen weken jong aapje de wereld verkent en onder in de hiërarchie van de groep haar plekje leert innemen. Groot gevaar dreigt als haar groep strijd levert met een concurrerende apenbende. Ned.2, 19.25-20.25u.

Beroepen zonder grenzen. Serie waarin in elke aflevering vier collega’s een week lang in een ander land hun beroep uitoefenen. Vanavond gaan vier paardenverzorgers aan de slag in de stallen van maharadja Kanwar Raghuvendra Singh. Niet alleen het sprookjesachtige decor en het rijke verleden van de maharadja doen een nieuwe wereld voor hen opengaan, ook het temperamentvolle Marwaripaard is een verrassing. De dieren worden in Rajasthan getraind om te dansen op festivals en huwelijksfeesten. Eén, 20.40-21.30u.

Tegenlicht: Agenda 2013. Een doener en een denker geven hun visie op de toekomst. De Amerikaanse superinvesteerder Jim Rogers, die ruim van tevoren de huizencrisis, de kredietcrisis en de eurocrisis voorspelde, laat zijn licht schijnen over de gevolgen van de eurocrisis op economisch en politiek terrein. Hij voorziet voor dit en volgend jaar een ramp. En de Amerikaanse mediatheoreticus Douglas Rushkoff ziet een krachtige tegenbeweging van burgers die de samenleving op de markt heroveren. Ned.2, 20.55-22.00u.

Proefkonijnen. Serie over onsmakelijke experimenten. Dennis Storm en Valerio Zeno onderzoeken of je bitterballen kan frituren in liposuctievet. En ze proeven of de koffie van civetkattenpoep geëvenaard kan worden door de warme aftreksels van excrementen van andere exotische dieren. Ned.3, 21.30-22.30u.

True CSI: Flesh and blood. Aflevering 5 van seizoen 2 van docudramareeks over recherchewerk. De kijker krijgt vanuit diverse gezichtspunten te zien hoe de misdaad gepleegd zou kunnen zijn. Uiteindelijk komt de waarheid aan het licht. Vanavond het onderzoek naar de moord in 1994 op drie leden van een gezin in Washington. RTL7, 00.00-01.00u.