Trends

Het jaar is nog maar een paar weken oud, maar de trends voor de komende elf maanden zijn me nu al duidelijk. In 2013 zal het voor voetballers helemaal in zijn om te scheiden, of de reden voor die scheiding nou een tanende liefde is, of dat de breuk publicitair gewoon heel interessant is.

Het opbiechten van zonden uit het verleden gaat het in 2013 ook helemaal worden. We zien die trend nu vooral in de wielrennerij, maar het zal zich in de komende maanden uitbreiden naar andere gebieden. Zo zal Ron Brandsteder opbiechten dat hij ten tijde van Ron’s Honeymoonquiz helemaal niet in het huwelijk geloofde en zullen we erachter komen dat Andy van der Meyde vroeger veel te verlegen was om meisjes te versieren en drugsdealers te bellen. Allemaal dingen die ‘in’ zijn dit jaar. Als de Lidewij Edelkoort van nrc.next heb ik deze trends allang gespot. En ik weet ook al wat ‘uit’ is.

Elfstedenkoorts.

Oh, vorig jaar. Bij de eerste paar graden vorst werd er naar de rayonhoofden gekeken alsof ze de broers van Nostradamus waren. Jeroen Snel en Tijs van den Brink zaten op tv, dag in dag uit, in matchende truien naar de ijskorst te turen. De Luts was ineens de belangrijkste rivier van Nederland. De verbaasde inwoners van Balk die zagen hoe hun dorp ineens het epicentrum van klunend Nederland werd. En Erben Wennemars, die deed alsof de tocht er alleen voor hem zou komen. En hoe hij een Unox-muts vol huilde toen Wiebe Wieling uiteindelijk een einde maakte aan deze schertsvertoning.

IJs te dun. Geen Elfstedentocht. Ophouden met deze flauwekul.

Dat was vorig jaar. En nu, nu het kwik weer onder nul zakte, ging ik alvast met mijn vingers in de oren in de gangkast zitten. Bang voor weer zo’n Elfstedentochthype. Bang voor weer een overkill aan Balksters in het nieuws en bang voor de tranen van Erben.

Maar ze bleven uit. Men is Elfstedenkoorts-moe. Nederland lijdt massaal aan Elfsteden-Pfeiffer. In 2013 zullen we pas enthousiast worden over De Tocht Der Tochten wanneer we op YouTube een filmpje zien van de rayonhoofden die op het ijs een Gangnam Style-dansje doen. Wanneer er in Balk een tractor het ijs op wordt gereden. Dit jaar zullen we de Elfstedentocht beleven zoals de Friezen dat al jaren doen: geen flauwekul, geen hysterie. Pas wanneer we op de Bonkevaart kunnen staan om de winnaar toe te juichen, pas dan worden we enthousiast.

Een heerlijke trend. Doe zoals de Friezen doen. En ja Erben, dat zeg ik ook tegen jou.

    • Nynke de Jong