Titelkandidaten in de Eredivisie stellen teleur

In de eerste speelronde na de winterstop lijden Vitesse, FC Twente en PSV puntenverlies.

Amsterdam. Titelkandidaten Vitesse, FC Twente en PSV hebben dit weekend belangrijke punten verspeeld in de strijd om het landskampioenschap. Vitesse verloor zaterdagavond met 4-1 bij AZ, FC Twente speelde thuis doelpuntloos gelijk tegen RKC Waalwijk en PSV ging vrijdagavond in Eindhoven pijnlijk onderuit tegen PEC Zwolle (1-3).

Vitesse leed tegen AZ de grootste nederlaag van het seizoen. De Amerikaanse AZ-spits Jozy Altidore was met drie doelpunten de grote uitblinker. Vanwege de kou was hij tijdens het duel warm gekleed, vertelde hij na afloop. „Ik had het heel zwaar met de kou, het is echt niets voor mij. Behalve een witte maillot had ik drie shirts aan”, zei hij op de website van AZ. „Op die manier raak ik beetje bij beetje gewend aan de winter hier. Als je in mijn huis komt, ervaar je een groot verschil. Ik zweer het je, als je daar bent ga je vanzelf zweten van de hitte.”

FC Twente stelde teleur tegen RKC (0-0), de ploeg speelde ongeïnspireerd. Twente-trainer Steve McClaren was teleurgesteld in zijn team: „Het ging niet zoals we gehoopt hadden. We speelden een aardige eerste helft, maar we scoorden niet. We misten scherpte. Na een onderbreking van een maand is dat verklaarbaar, maar de scherpte moet wel komen.”

PSV begon het voetbaljaar 2013 desastreus met een thuisnederlaag tegen PEC Zwolle. De ploeg kreeg na afloop een striemend fluitconcert van het eigen publiek. FC Twente is door de nederlaag van PSV de nieuwe koploper, PSV en Ajax volgen met één punt achterstand. NRC