Timmerman John Sweeney deed alles met zijn bijltje

Het lijk van Melissa Halstead werd gedumpt in een Rotterdamse singel.

Dokument: Kill your darling Ned..2, 23.00 - 00.25 uur

De titel lijkt kleur te bekennen. Het lijkt alsof de filmmaker met Kill your darling zegt dat de Engelse timmerman John Sweeney zijn vriendin, het Amerikaanse fotomodel Melissa Halstead, heeft vermoord. En vervolgens zonder hoofd en handen in de Rotterdamse Westersingel heeft gegooid. Daar werd haar lijk in 1990 gevonden. Pas in 2008 werd ze, dankzij DNA, geïdentificeerd.

Toch zei Jaap van Hoewijk, de maker van de documentaire Kill your darling, in een interview in deze krant dat hij niet overtuigd is van Sweeney’s schuld. Hij zou hem niet hebben veroordeeld tot twee keer levenslang, zoals de Engelse jury deed. In de film zegt Van Hoewijk dat hij geen standpunt inneemt. Hij wil alleen laten zien hoe een cold case door rechercheurs uit Rotterdam en Londen – waar een tweede lijk aan Sweeney wordt toegeschreven – wordt opgelost.

Interessant aan de film is hoe de kijker wordt gedwongen stelling te nemen: wel of niet schuldig. Direct bewijs tegen Sweeney ontbreekt, het meest belastend zijn zijn gewelddadige tekeningen, vaak met hoofd- en handloze vrouwen. Hij was geen lekkertje, was vaak onder invloed en had een heftige relatie met Halstead. Maar is dat een bewijs?

De film hinkt op twee gedachten: verslag doen van het recherchewerk enerzijds, reconstrueren van de relatie timmerman en model anderzijds. De mogelijk fatale liefde is een stuk spannender dan de koffiedrinkende agenten.

    • Mark Duursma